Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Odkryj przepis na:
Monoporcja z musu a'la mascarpone na crunchu czekoladowym na bazie Cremette
Wydrukuj przepis
Rodzaj:
Deser
Porcje:
5
monoporcji
Składniki
CRUNCH Z PROSO
9
g
proso
25
g
prażynki
50
g
czekolada 55%
38
g
pasta migdałowa
MUS SEROWY
25
g
mleko
105
g
Cremette
40
g
biała czekolada
2,5
g
żelatyna
80
g
śmietana 32%
20
g
białko pasteryzowane
30
g
cukier inwertowany
COMPOTE JAGODOWE
50
g
jagoda cała
30
g
malina mrożona
55
g
jagoda pulpa
0.2
g
imbir mielony
15
g
cukier
4
g
pektyna NH
ZAMSZ
500
g
czekolada biała
200
g
masło kakaowe
qs barwnik biały
Instrukcje
CRUNCH Z PROSO
Czekoladę i pastę rozpuścić.
Dodać prażynki i proso.
Wymieszać razem.
MUS SEROWY
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Cremette i mleko zagotować.
Dodać do czekolady i żelatyny, zblendować.
Śmietanę ubić na ¾.
Białko i cukier ubić.
Ganache (35-38ºC) połączyć z śmietaną.
Do śmietany dodać ubite białko.
COMPOTE JAGODOWE
Malinę, jagody i imbir podgrzać do 40ºC.
Cukier wymieszać z pektyną. Dodać do garnka.
Zagotować.
ZAMSZ
Do formy silikonowej wyłożyć na spód oraz boki po 120g/5szt, schłodzić.
Galaretkę jagodową wylać do foremek 150g/5szt. Zamrozić.
Szprycować mus serowy 250g/5szt. Zamrozić.
Monoporcje zamszować białą czekoladą.
Ułożyć na środku monoporcji galaretkę z jagody.
Udekorować schłodzonym i podbitym musem serowym.
Spodobał Ci się przepis?
Obserwuj nas
na Instagramie!
Wróć do listy przepisów