Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Odkryj przepis na:
Owocowa tarta z serniczkiem a'la mascarpone na bazie Creamland
Wydrukuj przepis
Rodzaj:
Deser
Porcje:
3
tarty o średnicy 18 cm
Składniki
SABLE MIGDAŁOWE 130G/SZT.
180
g
masło
100
g
cukier puder
0,5
g
szczypta soli
45
g
mąka migdałowa
70
g
jajka
400
g
mąka pszenna
CIASTO ORZECHOWE
120
g
mąka z orzecha laskowego
130
g
cukier puder
130
g
białko
60
g
mąka pszenna
SERNIK NA ZIMNO
325
g
śmietana ubita
65
g
cukier puder
245
g
Creamland
6
g
żelatyna
70
g
mleko
ŻEL EGZOTYCZNY
100
g
puree calamansi
100
g
puree mango
30
g
miód
2,5
g
agar
NAPPAGE NA CIEPŁO
700
g
woda
400
g
cukier
300
g
syrop glukozowy
300
g
dekstroza
8
g
pektyna NH
2
g
kwasek cytrynowy
2
g
woda
Instrukcje
SABLE MIGDAŁOWE 130G/SZT.
Wszystkie suche składniki oraz masło wymieszać razem tak aby nie było widoczne masło.
Następnie dodać jajka.
Rozwałkować, wykroić odpowiednie kształty. Zamrozić.
Wypiekać w 175ºC przez około 14 minut.
CIASTO ORZECHOWE
Białko ubić z cukrem. Mąki połączyć razem.
Suche składniki dodać porcjami do bezy, wymieszać.
Rozporcjować po 140g/szt. do foremek o średnicy 14cm.
Wypiekać w 170ºC przez 12-18 minut.
SERNIK NA ZIMNO
Żelatynę namoczyć. Mleko i cukier puder zagotować.
Dodać żelatynę. Schłodzić.
Ubić śmietanę z Creamlandem.
Połączyć obie masy.
ŻEL EGZOTYCZNY
Połączyć razem wszystkie składniki w garnku.
Zagotować. Później schłodzić w lodówce.
Zblendować masę blenderem.
NAPPAGE NA CIEPŁO
Pektynę połączyć z dekstrozą 50g.
Wodę, syrop i cukier podgrzać do 40ºC.
Dodać wymieszaną pektynę.
Gotować przez 1-2minuty.
Po zagotowaniu dodać kwasek wymieszany z wodą.
Odstawić do schłodzenia.
ZŁOŻENIE:
Do upieczonej tarty włożyć ciasto orzechowe.
Wyszprycować sernik na zimno w ilości 130g/szt.
Resztę masy 190g/szt. wymieszać z liofilizowana maliną 3g i żelem egzotycznym 60g/szt. w efekty marmurkowy.
Wyszprycować do formy o średnicy 14cm po 250g/szt.
Zamrozić.
Podgrzać nappage. Oblać mrożony sernik.
Ułożyć go na tarcie.
Udekorować malinami, borówkami, truskawkami
Opcjonalnie dekorować obręczą z czekolady białej.
Spodobał Ci się przepis?
Obserwuj nas
na Instagramie!
Wróć do listy przepisów