Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Odkryj przepis na:
Panini ze stekiem, cheddarem, piklowaną cebulą, grzybami i sosem pieprzowym
Wydrukuj przepis
Rodzaj:
Kanapka
Składniki
1
bułka panini
160
g
steka wołowego minutowego
1
cebula piklowana
4
plastry sera Hochland Cheddar
Garść rukoli
50
g
boczniaków i pieczarek
100
ml
sosu pieprzowego
sól i pieprz do smaku
Sos pieprzowy
1
łyżka=
oliwy z oliwek
1
szalotka mała
3
łyżki
pieprzu zielonego z zalewy
1
łyżka
zalewy z pieprzu
30
g
masła
2
łyżki
brandy
1
łyżka
mąki pszennej
120
ml
bulionu wołowego
120
ml
śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
Instrukcje
W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę i zielony pieprz.
Podsmaż do momentu zeszklenia się cebuli. Dodaj brandy i zredukuj do całkowitego odparowania alkoholu.
Następnie wsyp łyżkę mąki i podsmaż całość przez kilkanaście sekund, dolej bulion i zalewę z pieprzu, zredukuj o połowę.
Na koniec dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Na mocno rozgrzanym grillu usmaż steka - po 2 minuty z każdej strony.
Ściągnij z ognia, dopraw solą, pieprzem i odstaw na pięć minut.
W międzyczasie podsmaż grzyby doprawiając je solą i pieprzem oraz podgrzej bułkę panini na grillu lub w piekarniku.
Na przekrojoną bułkę połóż liście rukoli, na to podsmażone grzyby, a następnie pokrojonego w plastry steka.
Całość polej ciepłym sosem pieprzowym.
Na wierzch ułóż plastry sera Hochland Cheddar, pokrojoną piklowaną cebulę i przykryj górną połową bułki.
Spodobał Ci się przepis?
Obserwuj nas
na Instagramie!
Wróć do listy przepisów