Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Odkryj przepis na:
Sernik pieczony tiramisu typu flan na bazie Cremette
Wydrukuj przepis
Rodzaj:
Deser
Porcje:
2
serniki o średnicy 18 cm
Składniki
SHORT BREAD 230G/SZT.
300
g
masło
225
g
cukier puder
55
g
jajka
450
g
mąka pszenna
150
g
mąka migdałowa
5
g
proszek do pieczenia
70
g
mleko
FLAN
570
g
mleko
570
g
Cremette
15
g
masło
210
g
jajka
170
g
cukier
50
g
skrobia kukurydziana
60
g
pasta migdałowa
100
g
Amaretto
GALARETKA Z KAWY
400
g
kawa czarna z ekspresu
20
g
Amaretto
3
g
agar
60
g
cukier
4
g
żelatyna
Instrukcje
SHORT BREAD 230G/SZT.
Masło, margarynę oraz cukier puder roztablerować na gładką masę.
Następnie dodać jajka oraz mleko do gładkiej masy, zamieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać razem z pierwszą masą.
Ciasto rozwałkować między dwoma papierami na grubość około 1,5cm. Zamrozić.
Wyciąć do formy o średnicy 18cm, zamrozić.
Piec w 180ºC przez około 20 minut.
FLAN
Mleko, ser Cremette i masło zagotować.
Wymieszać razem jajka, cukier i skrobię.
Połączyć obie masy ze sobą w jednym naczyniu.
Ponownie podgrzać do zgęstnienia masy w garnku.
Dodać pastę migdałową oraz Amaretto, wymieszać.
GALARETKA Z KAWY
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
Resztę składników połączyć w garnku. Zagotować.
Dodać żelatynę.
ZŁOŻENIE:
Do wypieczonej formy ze spodem wyłożyć na boki papier do pieczenia.
Wylać do formy gorący flan w ilości 850g/szt.
Odstawić do schłodzenia w lodówce do stwardnienia powierzchni.
Piec w 165ºC przez 45 minut. Odstawić do schłodzenia.
Galaretkę z kawy wylać do formy 16cm 230g/szt, i zamrozić.
Galaretkę ułożyć na flanie.
Opcjonalnie można udekorować dyskiem z czekolady i kakao.
Spodobał Ci się przepis?
Obserwuj nas
na Instagramie!
Wróć do listy przepisów