100gsera Hochland Creamland z ogórkiem i koperkiem
15gogórka świeżego
100głososia wędzonego na zimno
Ryż+zaprawa
200gryżu do sushi
1listek kombu
6łyżek octu ryżowo - zbożowego
3łyżki cukru
2łyżeczki soli
Dodatki
koperek
wasabi
marynowany imbir
sos sojowy
Instrukcje
Wypłucz ryż do sushi, zagotuj wodę z kombu.
Gotuj ryż przez 15 minut, następnie odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut.
Przygotuj zaprawę do ryżu: w małym garnku wymieszaj ocet, cukier i sól.
Podgrzewaj mieszając aż do rozpuszczenia składników.
Nie dopuść do zagotowania zaprawy, odstaw ją do wystudzenia, następnie dodaj zaprawę do ugotowanego ryżu.
Ogórek obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
Pokrój łososia w cienkie paski (ok. 0,5 cm grubości).
Całą powierzchnię bambusowej maty do zwijania sushi pokryj folią (ponieważ uramaki to typ “odwróconego sushi”, który zakłada zawinięcie nori ze składnikami w środku, a ryż pozostaje na zewnątrz rolki).
Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch.
Ryż rozłóż wzdłuż połowy płata nori, na całej jego powierzchni (która będzie zewnętrzna).
Ułóż na ryżu kawałki pokrojonego łososia.
Złóż matę na pół i odwróć tak, aby płat nori znalazł się tym razem na wierzchu (w razie potrzeby przesuń nori z ryżem bliżej krawędzi maty, gdzie zacznie się zwijanie rolki).
Nori posmaruj obficie serem Hochland Creamland z ogórkiem i koperkiem, na tym rozłóż kawałki pokrojonego ogórka.
Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2. równomierne części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
Gotowe sushi ułóż na talerzu i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!