Powrót

Wegetariańskie futomaki cremette w tempurze, z ogórkiem, marynowaną rzodkwią i tykwą

Składniki:
  •  80 g ryżu (ugotowanego)
  •  1⁄2 płata nori
  •  20 g sera Hochland Cremette
  •  40 g rzodkwi takuan marynowanej
  •  30 g tykwy kanpyo marynowanej
  •  15 g ogórka świeżego
  •  1 liść sałaty
TEMPURA
  •  Mix mąki do tempury
  •  Woda
DODATKI
  •  Imbir marynowany
  •  Sos sojowy
  •  Wasabi
Propozycja rolki, która bardzo długo utrzymuje swoją świeżość i prawie cały czas pozostaje tak samo soczysta. Użycie bardzo smacznych marynowanych warzyw zwiększa jej trwałość i ładną formę. Bardzo ciekawa kompozycja smaków. W Polsce rolki z tempurą są bardzo popularne. Klienci chętnie je wybierają, ponieważ są bardziej zbliżone do preferencji smakowych Europejczyków. Chrupkie i delikatne w smaku ciasto jest bardzo lubianą formą w sushi. To dochodowy i bestsellerowy wariant wegetariański, korzystny do realizacji B2B.

Przepis krok po kroku

  • 1. Obierz ogórka, usuń gniazda nasienne i pokrój w słupki.
  • 2. Pokrój w słupki rzodkiew, a tykwę w paski.
  • 3. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch i równomiernie rozłóż na nim ryż.
  • 4. Następnie rozsmaruj grubą warstwę sera Hochland Cremette.
  • 5. Na serze ułóż ogórek, tykwę, rzodkiew i przykryj liściem sałaty.
  • 6. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
  • 7. Przygotuj tempurę: połącz składniki, doprowadź do konsystencji ciasta na naleśniki.
  • 8. Ciasto przed smażeniem musi mieć temperaturę chłodniczą - około 10oC, dzięki czemu nie nasiąknie olejem.
  • 9. Skręconą rolkę dokładnie obtocz w cieście tempura i wrzuć na rozgrzany do 160oC głęboki olej.
  • 10. Smaż na złoty kolor przez około 4 minuty (do momentu, aż ciasto będzie chrupiące).
  • 11. Zdejmij i pozostaw do ostygnięcia
  • 12. Przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2 równe części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
  • 13. Pokrojone kawałki odsącz na papierowym ręczniku.
  • 14. Ułóż gotowe sushi, udekoruj wedle uznania i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.