Powrót
Wegetariańskie futomaki Cremette w tempurze, z ogórkiem, marynowaną rzodkwią i tykwą
Składniki:
- 80 g ryżu (ugotowanego)
- 1⁄2 płata nori
- 20 g sera Hochland Cremette
- 40 g rzodkwi takuan marynowanej
- 30 g tykwy kanpyo marynowanej
- 15 g ogórka świeżego
- 1 liść sałaty
TEMPURA
- Mix mąki do tempury
- Woda
DODATKI
- Imbir marynowany
- Sos sojowy
- Wasabi
Propozycja rolki, która bardzo długo utrzymuje swoją
świeżość i prawie cały czas pozostaje tak samo
soczysta. Użycie bardzo smacznych marynowanych
warzyw zwiększa jej trwałość i ładną formę. Bardzo
ciekawa kompozycja smaków. W Polsce rolki
z tempurą są bardzo popularne. Klienci chętnie
je wybierają, ponieważ są bardziej zbliżone
do preferencji smakowych Europejczyków. Chrupkie
i delikatne w smaku ciasto jest bardzo lubianą formą
w sushi. To dochodowy i bestsellerowy wariant
wegetariański, korzystny do realizacji B2B.
Przepis krok po kroku
- 1. Obierz ogórka, usuń gniazda nasienne i pokrój w słupki.
- 2. Pokrój w słupki rzodkiew, a tykwę w paski.
- 3. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch i równomiernie rozłóż na nim ryż.
- 4. Następnie rozsmaruj grubą warstwę sera Hochland Cremette.
- 5. Na serze ułóż ogórek, tykwę, rzodkiew i przykryj liściem sałaty.
- 6. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
- 7. Przygotuj tempurę: połącz składniki, doprowadź do konsystencji ciasta na naleśniki.
- 8. Ciasto przed smażeniem musi mieć temperaturę chłodniczą - około 10oC, dzięki czemu nie nasiąknie olejem.
- 9. Skręconą rolkę dokładnie obtocz w cieście tempura i wrzuć na rozgrzany do 160oC głęboki olej.
- 10. Smaż na złoty kolor przez około 4 minuty (do momentu, aż ciasto będzie chrupiące).
- 11. Zdejmij i pozostaw do ostygnięcia
- 12. Przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2 równe części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
- 13. Pokrojone kawałki odsącz na papierowym ręczniku.
- 14. Ułóż gotowe sushi, udekoruj wedle uznania i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.