Odkryj przepis na:
Składniki
- 80 g ryżu ugotowanego
- 1/2 płata nori
- 20 g sera Hochland Cremette
- 40 g rzodkwi takuan marynowanej
- 30 g tykwy kanpyo marynowanej
- 15 g ogórka świeżego
- 1 liść sałaty
Tempura
- mix mąki do tempury
- woda
Dodatki
- imbir marynowany
- sos sojowy
- Wasabi
Instrukcje
- Obierz ogórka, usuń gniazda nasienne i pokrój w słupki.
- Pokrój w słupki rzodkiew, a tykwę w paski.
- Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch i równomiernie rozłóż na nim ryż.
- Następnie rozsmaruj grubą warstwę sera Hochland Cremette.
- Na serze ułóż ogórek, tykwę, rzodkiew i przykryj liściem sałaty.
- Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
- Przygotuj tempurę: połącz składniki, doprowadź do konsystencji ciasta na naleśniki.
- Ciasto przed smażeniem musi mieć temperaturę chłodniczą - około 10oC, dzięki czemu nie nasiąknie olejem.
- Skręconą rolkę dokładnie obtocz w cieście tempura i wrzuć na rozgrzany do 160oC głęboki olej.
- Smaż na złoty kolor przez około 4 minuty (do momentu, aż ciasto będzie chrupiące).
- Zdejmij i pozostaw do ostygnięcia
- Przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2 równe części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
- Pokrojone kawałki odsącz na papierowym ręczniku.
- Ułóż gotowe sushi, udekoruj wedle uznania i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.
Użyte produkty Hochland
Propozycja rolki, która bardzo długo utrzymuje swoją świeżość i prawie cały czas pozostaje tak samo soczysta. Użycie bardzo smacznych marynowanych warzyw zwiększa jej trwałość i ładną formę. Bardzo ciekawa kompozycja smaków. W Polsce rolki z tempurą są bardzo popularne. Klienci chętnie je wybierają, ponieważ są bardziej zbliżone do preferencji smakowych Europejczyków. Chrupkie i delikatne w smaku ciasto jest bardzo lubianą formą w sushi. To dochodowy i bestsellerowy wariant wegetariański, korzystny do realizacji B2B.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów