Odkryj przepis na:
Składniki
- 80 g ryżu ugotowanego
- 1/2 płata nori
- 15 g sera Hochland Cremette
- 2 paski kalmara 7 mm
- 10 g awokado
- 1 liść szczypiorku
Tempura
- mix mąki do tempury
- woda
Dodatki
- imbir marynowany
- sos sojowy
- wasabi
Instrukcje
- Tuby kalmara rozmróź i pokrój na paski grubości 7 mm.
- Przygotuj tempurę: połącz składniki, doprowadź do konsystencji ciasta na naleśniki.
- Ciasto przed smażeniem musi mieć temperaturę chłodniczą - około 10oC, dzięki czemu nie nasiąknie olejem.
- Następnie obtocz kalmara w mące, a kolejno w schłodzonej tempurze.
- Wrzuć na rozgrzany do 160oC głęboki olej.
- Smaż na złoty kolor przez około 4 minuty (do momentu, aż ciasto będzie chrupiące).
- Zdejmij i pozostaw do ostygnięcia.
- Całą powierzchnię bambusowej maty do zwijania sushi pokryj folią (ponieważ uramaki to typ “odwróconego sushi”, który zakłada zawinięcie nori ze składnikami w środku, a ryż pozostaje na zewnątrz rolki).
- Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch.
- Rozłóż ryż na całej jego powierzchni i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
- Złóż matę na pół i odwróć tak, aby płat znalazł się tym razem na wierzchu (w razie potrzeby przesuń nori z ryżem bliżej krawędzi maty, gdzie zacznie się zwijanie rolki).
- Nori posmaruj obficie serem Hochland Cremette, na tym rozłóż kawałki awokado i usmażonego kalmara.
- Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie.
- Uformuj w delikatny kwadrat.
- Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2 równe części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
- Ułóż gotowe sushi, udekoruj wedle uznania i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.
Użyte produkty Hochland
Propozycja rolki niedrogiej w produkcji, pomimo tego że kalmar kojarzy się z konsumentem premium. Trwała forma, długo utrzymująca dobry wygląd. W Polsce rolki z tempurą są bardzo popularne. Klienci chętnie je wybierają, ponieważ są bardziej zbliżone do preferencji smakowych Europejczyków. Chrupkie i delikatne w smaku ciasto jest bardzo lubianą formą w sushi.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów