Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Tort musowy a’la mascarpone z konfiturą wiśniową na bazie Cremette

Rodzaj: Deser
Porcje: 3 torty o średnicy 18 cm

Składniki

DACQUOISE CZEKOLADOWY
  • 90 g białko
  • 60 g cukier kryształ
  • 55 g czekolada 72%
  • 85 g mąka migdałowa
  • 7 g skrobia kukurydziana
KONFITURA Z WIŚNI
  • 500 g wiśnie mrożone
  • 100 g cukier
  • 12 g skrobia ziemniaczana
MUS SEROWY
  • 60 g mleko
  • 260 g Cremette
  • 100 g biała czekolada
  • 6,5 g żelatyna
  • 200 g śmietana 32%
  • 45 g białko pasteryzowane
  • 70 g cukier inwertowany
NAPPAGE NA CIEPŁO
  • 700 g woda
  • 400 g cukier
  • 300 g syrop glukozowy
  • 300 g dekstroza
  • 8 g pektyna NH
  • 2 g kwasek cytrynowy
  • 2 g woda

Instrukcje

DACQUOISE CZEKOLADOWY

  • Białko ubić z cukrem. Czekoladę rozpuścić.
  • Suche składniki wymieszać razem.
  • Dodać mąki do bezy na kilka razy, wymieszać.
  • Dodać czekoladę, wymieszać.
  • Porcjować do formy o średnicy 14cm w ilości 80g / szt.

KONFITURA Z WIŚNI

  • Połączyć razem składniki w garnku. Zagotować.
  • Rozlać do foremek o średnicy 16cm po 200g / szt.
  • Zamrozić.

MUS SEROWY

  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  • Cremette i mleko połączyć i zagotować.
  • Dodać do czekolady i żelatyny, zblendować.
  • Śmietanę ubić na ¾.
  • Białko i cukier ubić.
  • Ganage o temperaturze 35-38ºC połączyć z śmietaną.
  • Do śmietany dodać ubite białko.

NAPPAGE NA CIEPŁO

  • Pektynę połączyć z dekstrozą 50 g.
  • Wodę, syrop i cukier podgrzać do 40ºC.
  • Dodać wymieszaną pektynę.
  • Gotować przez 1-2min.
  • Po zagotowaniu dodać kwasek wymieszany z wodą.
  • Odstawić do schłodzenia.

ZŁOŻENIE:

  • Boki oraz delikatnie środek formy silikonowej psiknąć masłem kakaowym.
  • Wylać mus serowy po 365g / szt.
  • Włożyć zamrożoną konfiturę z wiśni.
  • Zamknąć całość dacquoise czekoladowym.
  • Zamrozić.
  • Po zamrożeniu oblać tort nappage.
  • Udekorować dyskiem z czekolady białej oraz wstążką z izomaltu.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów