Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Sernik na zimno a'la mascarpone o smaku aperolu na bazie Creamland

Course: Deser
Servings: 3 serniki o średnicy 18 cm

Ingredients

BISZKOPT Z POMARAŃCZY
  • 120 g cukier
  • 160 g mąka pszenna
  • 8 g proszek do pieczenia
  • 150 g jajka
  • 130 g oliwa z oliwek
  • 64 g sok z pomarańczy
GALARETKA Z APEROLU
  • 360 g aperol
  • 90 g sok z pomarańczy
  • 3,6 g agar
  • 6 g żelatyna
  • 30 g cukier
MARMOLADA Z POMARAŃCZY
  • 290 g pomarańcza cała
  • 700 g woda I
  • 150 g cukier I
  • 170 g pulpa z pomarańczy
  • 65 g pulpa z marakui
  • 170 g pulpa z mango
  • 20 g pektyna nh
  • 60 g cukier II
SERNIK NA ZIMNO
  • 740 g śmietana ubita
  • 150 g cukier puder
  • 550 g Creamland
  • 13 g żelatyna
  • 150 g śmietana
NAPPAGE NA CIEPŁO
  • 700 g woda
  • 400 g cukier
  • 300 g syrop glukozowy
  • 300 g dekstroza
  • 8 g pektyna NH
  • 2 g kwasek cytrynowy
  • 2 g woda

Instructions

BISZKOPT Z POMARAŃCZY

  • Jajka ubić z cukrem.
  • Suche składniki połączyć ze sobą.
  • Sok, oliwę z oliwek wymieszać razem.
  • Do ubitych jaj dodać wymieszane mokre składniki, wymieszać.
  • Kolejno dodać suche składniki, wymieszać.
  • Rozłożyć do foremek o średnicy 18 cm po 200 g / 1 szt.
  • Wypiekać w temperaturze 165ºC przez 15-20 minut.

GALARETKA Z APEROLU

  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  • Resztę składników połączyć w garnku, zagotować.
  • Dodać żelatynę, wymieszać.

MARMOLADA Z POMARAŃCZY

  • Pomarańcze pokroić, gotować w wodzie I z cukrem I przez 15 minut 3 razy.
  • Odcedzić pomarańcze za każdym razem, następnie zblendować razem z pulpami z marakui i mango.
  • Przy temperaturze 40ºC dodać cukier II wymieszany z pektyną, gotować przez 2 minuty.

SERNIK NA ZIMNO

  • Żelatynę namoczyć, śmietanę i cukier puder zagotować.
  • Dodać żelatynę, schłodzić.
  • Ubić śmietanę z Creamlandem. Połączyć ze sobą obie masy.

NAPPAGE NA CIEPŁO

  • Pektynę połączyć z dekstrozą 50 g.
  • Wodę, syrop i cukier podgrzać do 40ºC.
  • Dodać wymieszaną pektynę, gotować przez 1-2minuty.
  • Po zagotowaniu dodać kwasek wymieszany z wodą.
  • Odstawić do schłodzenia.

ZŁOŻENIE:

  • Do formy o średnicy 14 cm, zabezpieczonej folią z dołu, wylać galaretkę z aperolu w ilości 165 g / szt. Zamrozić.
  • Do formy o średnicy 16 cm, zabezpieczonej folią z dołu, wyłożyć galaretkę z aperolu.
  • Wlać do środka 250g / szt. konfitury z pomarańczy. Zamrozić.
  • Do formy o średnicy 18 cm, zabezpieczonej folią z dołu, wyłożyć galaretkę i konfiturę.
  • Szprycować sernik na zimno w ilości 520 g / sztukę.
  • Zamknąć od góry biszkoptem z pomarańczy. Zamrozić.
  • Odwrócić do góry dnem. Oblać całość nappage.
  • Udekorować wstążką z czekolady białej.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów