Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Tarta krucha frangipane z kremem a'la mascarpone na bazie Cremette Pure

Rodzaj: Deser
Porcje: 2 tarty o średnicy 18 cm

Składniki

SABLE MIGDAŁOWE 130G/SZT.
  • 180 g masło
  • 100 g cukier puder
  • 0,5 g sól
  • 45 g mąka migdałowa
  • 70 g jajka
  • 400 g mąka pszenna
ZAPIEKANY KREM MIGDAŁOWY
  • 125 g masło
  • 125 g cukier
  • 50 g jajka
  • 125 g mąka migdałowa
  • 125 g Cremette Pure
SEROWY WHIPPING GANACHE
  • 80 g śmietana
  • 12 g cukier inwertowany
  • 1,5 g żelatyna
  • 50 g biała czekolada
  • 115 g Cremette Pure
GALARETKA Z RABARBARU
  • 185 g pulpa z rabarbaru
  • 15 g pasta poziomkowa
  • 1,2 g agar
  • 20 g cukier
  • 2 g żelatyna
ZAMSZ
  • 500 g czekolada biała
  • 200 g masło kakaowe
  • qs barwnik biały

Instrukcje

SABLE MIGDAŁOWE 130G/SZT.

  • Wszystkie suche składniki oraz masło wymieszać razem tak aby nie było widoczne masło.
  • Do masy dodać jajka.
  • Rozwałkować, wykroić odpowiednie kształty. Zamrozić.
  • Wypiekać w 175ºC przez około 14 minut.

ZAPIEKANY KREM MIGDAŁOWY

  • Masło i Cremette Pure roztablerować z cukrem.
  • Wlać jajka i ubić.
  • Na koniec dodać mąkę migdałową.

SEROWY WHIPPING GANACHE

  • Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
  • Śmietankę zagotować z cukrem inwertowanym.
  • Zalać czekoladę i żelatynę, zblendować.
  • Dodać ser i ponownie zblendować.
  • Schłodzić przez 12 godzin.

GALARETKA Z RABARBARU

  • Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
  • Resztę składników połączyć w garnku.
  • Zagotować i dodać żelatynę.
  • Wymieszać i schłodzić.

ZAMSZ

  • Do wypieczonej tarty szprycować krem migdałowy po 280g / szt, ułożyć maliny po 40g/szt.
  • Wypiekać 20-25min w 170ºC. Schłodzić.
  • Galaretkę z rabarbaru rozlać do okręgu utworzonego z dwóch foremek 18cm i 14cm, następnie zamrozić.
  • Galaretkę z rabarbaru ułożyć na tarcie.
  • Ubić whipping serowy. Szprycować do formy w kształcie kuli 8szt 240g, zamrozić.
  • Wykonać zamsz na kulach. Ułożyć na galaretce z rabarbaru.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów