Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Odkryj przepis na:
Wertykalny torcik kawowy a'la mascarpone na bazie Cremette Pure
Wydrukuj przepis
Rodzaj:
Deser
Porcje:
5
torcików
Składniki
ROLADA Z CIASTA PARZONEGO
125
g
mleko
90
g
masło
40
g
cukier I
125
g
mąka pszenna
150
g
żółtka
90
g
jajka
225
g
białko
110
g
cukier II
SEROWY WHIPPING GANACHE
275
g
śmietana
44
g
cukier inwertowany
5,5
g
żelatyna
165
g
biała czekolada
415
g
Cremette Pure
NAMELAKA KAWOWA
150
g
kawa czarna z ekspresu
7,5
g
kawa rozpuszczalna
3,7
g
żelatyna
150
g
czekolada mleczna
110
g
śmietana
37
g
Cremette Pure
ZAMSZ
500
g
czekolada biała
200
g
masło kakaowe
qs barwnik biały
Instrukcje
ROLADA Z CIASTA PARZONEGO
Mleko, masło i cukier I zagotować.
Zaparzyć mąkę. Pojedynczo dodać jajka i żółtka.
Ubić białko i cukier II, wymieszać razem dwie masy.
Porcjować na blaszki 60x40 po 900g.
Rozsmarować i posypać kawą.
Wypiekać w 165ºC 15minut.
Namoczyć.
SEROWY WHIPPING GANACHE
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
Śmietankę zagotować z cukrem inwertowanym.
Zalać czekoladę i żelatynę. Zblendować.
Dodać ser Cremette Pure i ponownie zblendować.
Schłodzić przez 12 godzin.
NAMELAKA KAWOWA
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Kawę czarną połączyć z rozpuszczalną.
Dodać do czekolady i żelatyny, zblendować.
Dodać śmietanę i Cremette Pure, zblendować.
Odstawić do schłodzenia na 12 godzin.
ZAMSZ
Ubić namelakę kawową. Rozsmarować na roladzie po 460g/szt. Schłodzić.
Ubić whipping serowy.
Rozsmarować na roladzie w ilości 850g/szt. Schłodzić.
Resztę kremu szprycować do formy silikonowej, zamrozić.
Roladę pokroić na paski o długości 50 - 55 cm i szerokości 5cm.
Każdy osobno zawinąć.
Kulę z kremu zamszować białym zamszem.
Ułożyć kule na środku.
Spodobał Ci się przepis?
Obserwuj nas
na Instagramie!
Wróć do listy przepisów