Hochland ma w Polsce dwa zakłady produkcyjne – w Kaźmierzu koło Poznania oraz w Węgrowie niedaleko Warszawy. Jako aktywny członek lokalnej społeczności angażujemy się w życie mieszkańców i wspieramy inicjatywy kulturalne.

Jednym  z wyrazów tego podejścia jest współorganizowanie z Urzędem Gminy oraz Miasta corocznych uroczystości dożynkowych.

Od kilku lat obchody tego święta odbywają się pod nazwą „Dni Chleba i Sera” i mają charakter dwudniowego festynu połączonego z festiwalem kulinarnym, koncertami muzycznymi, sztafetą rowerową, konkursami dla mieszkańców oraz pokazami tradycyjnego rękodzieła.  Dodatkową atrakcją była Strefa Bezpiecznego kierowcy Hochland, w której mieszkańcy mogli doświadczyć symulacji dachowania i poznać zasady odpowiedzialnego zachowania na drogach.

Święto Chleba i Sera przyciąga szerokie rzesze mieszkańców, aktywizuje społeczność oraz przybliża unikalne zjawiska kulturowe. Wydarzenie zachęca do aktywnego uczestniczenia w działaniu na rzecz tradycji i kultury ludowej.

W tym roku Święto Chleba i Sera było obchodzone w Kaźmierzu w dniach 24 i 25 sierpnia, a w Węgrowie – 15 września.

Na stoiskach Kuchni z Sercem gości częstowano serowymi potrawami na słodko i słono. Ogromną popularnością cieszyły się zupy serowe: z zielonych, białych oraz czerwonych warzyw przygotowanych na serku kremowym Hochland. Najmłodszym uczestnikom imprezy najbardziej smakowały zapiekane tosty z ciągnącym serem Gouda i aromatyczną Goudą Wędzoną. Ci, którzy mieli ochotę na małe co nieco, częstowali się deserkami i przekąskami Mini Almette. Amatorzy grillowania mogli spróbować pieczonego camemberta z żurawiną. Fanów zdrowej diety ucieszyły kolorowe sałatki z serami Cagliata oraz Sałatkowymi typu feta. Nie zabrakło też poznańskiej pyry z gzikiem.

Dodatkową atrakcją wydarzenia był balon Almette, którym można było się wznieść ponad ziemię i podziwiać przepiękną okolicę.

Dożynkowe obchody  uświetniły między innymi zespoły muzyczne „Piękni i Młodzi” , „Punto Latino” oraz kapela rockowa utworzona z  pracowników Hochland – „Black Sapal”

Ten letni weekend długo zostanie w naszej pamięci – było pysznie i wesoło.