Co nowego u nas?!

Co nowego u nas?

O TARGACH EXPOSWEET

Exposweet to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej. Z roku na rok goszczą coraz szersze grono profesjonalistów, zarówno wśród wystawców jak i odwiedzających gości.

Wydarzeniu towarzyszą konkursy branżowe rangi mistrzowskiej pozwalające na wyłonienie młodych talentów i obserwowanie najświeższych trendów cukierniczych.

  • Lodziarskie Mistrzostwa Polski
  • Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru
  • Otwarty Konkurs Dekoracji Cukierniczych
  • Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych

oraz wiele pokazów w wykonaniu mistrzów krajowych i zagranicznych.

NA NASZYM STOISKU

Zespół Hochland Professional zaprasza na swoje stoisko, na którym ambasador Mariusz Górecki zaprezentuje szeroki wachlarz wyrobów na bazie sera twarogowego Cremette i Creamland. Na pokazach przedstawione zostaną walory funkcjonalne serów twarogowych Hochland, ich uniwersalność, termostabilność i szerokie spektrum zastosowania w cukiernictwie. Nasi goście będą mieli możliwość degustacji ciast, deserów i lodów z udziałem serów twarogowych.

LODY SERKOWE CREMETTE

Lody gałkowe na bazie sera kremowego Cremette to prawdziwa innowacja. Ich pełny i naturalny smak, wyjątkowa kremowość oraz doskonała jakość uwypuklająca walory dodatków zyskują coraz większą rzeszę amatorów.

Lody serkowe są doskonałe bez dodatków jak i w kombinacji z innymi składnikami. Na tegorocznej edycji targów zaprosimy Państwa do skosztowania nowych wariantów smakowych lodów Cremette, będących odpowiedzią na najświeższe trendy rynkowe:

Na tegorocznej edycji targów zapraszamy do degustacji następujących wariantów smakowych:

  • lody serkowe Cremette bez dodatków
  • lody sernikowe z lawendą i rozmarynem
  • lody serkowe z kokosem i liściem kafiru
  • lody sernikowe z pomarańczą i imbirem
  • lody twarożkowe z bazylią i orzechami włoskimi

PREZENTACJA CIAST I DESERÓW

W tym roku pokażemy, jak wykorzystać sery twarogowe do rozszerzenia asortymentu ciast z blachy w cukierni. Zaprosimy do degustacji następujących ciast:

  • brownie z masą serkową i słonym karmelem
  • seromakowiec z galaretką kawową
  • ptysiowa rolada z ganachem serkowym z porzeczką i jagodą

Zaprezentujemy również serniki na zimno, gotowane i pieczone: wiedeński klasyk, gotowany sernik z masłem orzechowym oraz nietuzinkowy sernik na zimno z kremem ze świeżego ogórka.

Sery twarogowe są doskonałą bazą deserów. Przedstawimy kilka ciekawych połączeń smakowych w mini deserkach w formie shotów oraz w deserach komponowanych z lodami i sosami na talerzach.

Mini desery:

  • mus sernikowy z grejpfrutem
  • serkowa galaretka poziomkowo-malinowa
  • tiramisu z galaretką kawową

MARIUSZ GÓRECKI AMBASADOREM HOCHLAND PROFESSIONAL NA TARGACH EXPOSWEET

Mariusz Górecki to cukiernik młodego pokolenia, coraz bardziej rozpoznawalny w branży, utalentowany i pracowity. Doskonale wyczuwa trendy, a swoje zdolności artystyczne łączy ze stale pogłębianą wiedzą o surowcach i sposobach ich łączenia.

Doświadczenie zdobywał w szkole zawodowej w podpoznańskiej Wrześni. Już jako uczeń startował w międzynarodowych konkursach.

Na swoim koncie ma zwycięstwo w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2012. Brał udział w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników 2012 w Sao Paulo. Zdobył drugie miejsce w Mistrzostwach Cukierniczych Best Pastry Chef 2016 i drugie miejsce w poprzednich eliminacjach do finału Chocolate Chef Competition Valrhona 2018.

Desery to nie jedyna jego mocna strona. W 2018 roku zdobył trzecie miejsce na Mistrzostwach Świata w Luksemburgu, gdzie wykonał eksponat z izomaltu.  W 2019 został zwycięzcą Lodziarskich Mistrzostw Polski. Jednym z ostatnich jego osiągnieć to zdobyte pierwsze miejsce podczas eliminacji do finału Chocolate Chef Competition Valrhona 2019.

Na co dzień bierze udział w szkoleniach, aby doskonalić swoją cukierniczą wiedzę.

LOKALIZACJA I TERMIN

26 lutego – 1 marca 2023

Stoisko Hochland Professional

Hala 4, stoisko 4-20

Centrum Expo XXI

Ul. Prądzyńskiego 12/14

Warszawa

Godziny otwarcia targów

– dzień I, II i III godziny 10.00-18.00

– dzień IV godziny 10.00-16.00