O TARGACH EXPOSWEET
Exposweet to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej. Z roku na rok goszczą coraz szersze grono profesjonalistów, zarówno wśród wystawców jak i odwiedzających gości.
Wydarzeniu towarzyszą konkursy branżowe rangi mistrzowskiej pozwalające na wyłonienie młodych talentów i obserwowanie najświeższych trendów cukierniczych.
- Lodziarskie Mistrzostwa Polski
- Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru
- Otwarty Konkurs Dekoracji Cukierniczych
- Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych
oraz wiele pokazów w wykonaniu mistrzów krajowych i zagranicznych.
NA NASZYM STOISKU
Zespół Hochland Professional zaprasza na swoje stoisko, na którym ambasador Mariusz Górecki zaprezentuje szeroki wachlarz wyrobów na bazie sera twarogowego Cremette i Creamland. Na pokazach przedstawione zostaną walory funkcjonalne serów twarogowych Hochland, ich uniwersalność, termostabilność i szerokie spektrum zastosowania w cukiernictwie. Nasi goście będą mieli możliwość degustacji ciast, deserów i lodów z udziałem serów twarogowych.
LODY SERKOWE CREMETTE
Lody gałkowe na bazie sera kremowego Cremette to prawdziwa innowacja. Ich pełny i naturalny smak, wyjątkowa kremowość oraz doskonała jakość uwypuklająca walory dodatków zyskują coraz większą rzeszę amatorów.
Lody serkowe są doskonałe bez dodatków jak i w kombinacji z innymi składnikami. Na tegorocznej edycji targów zaprosimy Państwa do skosztowania nowych wariantów smakowych lodów Cremette, będących odpowiedzią na najświeższe trendy rynkowe:
Na tegorocznej edycji targów zapraszamy do degustacji następujących wariantów smakowych:
- lody serkowe Cremette bez dodatków
- lody sernikowe z lawendą i rozmarynem
- lody serkowe z kokosem i liściem kafiru
- lody sernikowe z pomarańczą i imbirem
- lody twarożkowe z bazylią i orzechami włoskimi
PREZENTACJA CIAST I DESERÓW
W tym roku pokażemy, jak wykorzystać sery twarogowe do rozszerzenia asortymentu ciast z blachy w cukierni. Zaprosimy do degustacji następujących ciast:
- brownie z masą serkową i słonym karmelem
- seromakowiec z galaretką kawową
- ptysiowa rolada z ganachem serkowym z porzeczką i jagodą
Zaprezentujemy również serniki na zimno, gotowane i pieczone: wiedeński klasyk, gotowany sernik z masłem orzechowym oraz nietuzinkowy sernik na zimno z kremem ze świeżego ogórka.
Sery twarogowe są doskonałą bazą deserów. Przedstawimy kilka ciekawych połączeń smakowych w mini deserkach w formie shotów oraz w deserach komponowanych z lodami i sosami na talerzach.
Mini desery:
- mus sernikowy z grejpfrutem
- serkowa galaretka poziomkowo-malinowa
- tiramisu z galaretką kawową
MARIUSZ GÓRECKI AMBASADOREM HOCHLAND PROFESSIONAL NA TARGACH EXPOSWEET
Mariusz Górecki to cukiernik młodego pokolenia, coraz bardziej rozpoznawalny w branży, utalentowany i pracowity. Doskonale wyczuwa trendy, a swoje zdolności artystyczne łączy ze stale pogłębianą wiedzą o surowcach i sposobach ich łączenia.
Doświadczenie zdobywał w szkole zawodowej w podpoznańskiej Wrześni. Już jako uczeń startował w międzynarodowych konkursach.
Na swoim koncie ma zwycięstwo w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2012. Brał udział w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników 2012 w Sao Paulo. Zdobył drugie miejsce w Mistrzostwach Cukierniczych Best Pastry Chef 2016 i drugie miejsce w poprzednich eliminacjach do finału Chocolate Chef Competition Valrhona 2018.
Desery to nie jedyna jego mocna strona. W 2018 roku zdobył trzecie miejsce na Mistrzostwach Świata w Luksemburgu, gdzie wykonał eksponat z izomaltu. W 2019 został zwycięzcą Lodziarskich Mistrzostw Polski. Jednym z ostatnich jego osiągnieć to zdobyte pierwsze miejsce podczas eliminacji do finału Chocolate Chef Competition Valrhona 2019.
Na co dzień bierze udział w szkoleniach, aby doskonalić swoją cukierniczą wiedzę.
LOKALIZACJA I TERMIN
26 lutego – 1 marca 2023
Stoisko Hochland Professional
Hala 4, stoisko 4-20
Centrum Expo XXI
Ul. Prądzyńskiego 12/14
Warszawa
Godziny otwarcia targów
– dzień I, II i III godziny 10.00-18.00
– dzień IV godziny 10.00-16.00