Od wielu lat jedzenie sushi staje się co raz modniejsze. Dla niektórych osób sushi nie jest tylko zdrowym „jedzeniem” ale czymś więcej, jest ich stylem życia. Każdy fan sushi znajdzie coś dla siebie. Obecnie występują różne rodzaje tego japońskiego dania. Do najpopularniejszych należą: Nigiri, Miniuramaki, Futomaki, Uramaki oraz Makizushi. Jednym z najważniejszych składników jest ser, który jest sekretem udanego sushi oraz który stanowi spoiwo dla wszystkich składników.  

Hochland Professional posiada w swojej ofercie ser twarogowy premium Cremette, który przeznaczony jest dla branży gastronomicznej oraz klientów B2B. To produkt z najwyższej półki o bardzo wysokiej wydajności, trwałości i uniwersalnym przeznaczeniu. Stanowi świetną bazę potraw zarówno na słono jak i na słodko. Cremette jest niezastąpionym składnikiem sushi, stanowi trwałe i stabilne spoiwo zachowujące świeżość rolek sushi na dłużej. Jest również doskonałym serem kanapkowym oraz bazą dań gotowych, wyrobów cukierniczych i deserów. To prawdziwy ser – orkiestra! 

Przedstawiamy przepis na Miniuramaki Cremete z pieczonym łososiem, mango i ostrym sosem. W tej propozycji można wymiennie stosować każdy rodzaj zwartej ryby i tworzyć alternatywne warianty. Jest to bardzo ciekawa i atrakcyjna kompozycja smakowa, ponieważ łączy smaki: pikantny, słodki, słony i kwaskowy. Sezam dla urozmaicenia wyglądu i pobudzenia zmysłów.

MINIURAMAKI CREMETE Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, MANGO I OSTRYM SOSEM

SKŁADNIKI

80 g ryżu (ugotowanego)

½ płata nori

15 g sera Hochland Cremette

80-100 g łososia

10 g mango

10 g sezamu prażonego

Sos sriracha

Sól i pieprz do smaku

DODATKI

Imbir marynowany

Sos sojowy

Wasabi

PRZEPIS

Łososia ułóż na blasze, posyp pieprzem i upiecz w piecu konwekcyjno-parowym w 160ºC (50% pary) przez około 5 minut, do momentu, aż mięso zetnie się w środku. Odstaw do wystudzenia, aby tłuszcz nie wypłynął i ryba pozostała soczysta. Całą powierzchnię bambusowej maty do zwijania sushi pokryj folią. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch. Rozłóż ryż na całej jego powierzchni i posyp sezamem. Złóż matę na pół i odwróć tak, aby płat nori znalazł się tym razem na wierzchu. Nori posmaruj obficie serem Hochland Cremette, na tym rozłóż kawałki mango i upieczonego łososia. Dodaj odrobinę sosu sriracha. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie. Uformuj w delikatny kwadrat. Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem – na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2 równe części. Ułóż gotowe sushi, udekoruj wedle uznania i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz wasabi.

Et voilà! Smacznego! 😊

Więcej informacji i inspiracji dostępnych jest na stronie www.hochlandprofessional.pl oraz na kanale YouTube Hochland Professional

Cremette – twarogowy ser premium do sushi i sashimi roll