Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Miniuramaki Cremette z awokado, szczypiorkiem i kalmarami w tempurze

Rodzaj: Sushi

Składniki

  • 80 g ryżu ugotowanego
  • 1/2 płata nori
  • 15 g sera Hochland Cremette
  • 2 paski kalmara 7 mm
  • 10 g awokado
  • 1 liść szczypiorku
Tempura
  • mix mąki do tempury
  • woda
Dodatki
  • imbir marynowany
  • sos sojowy
  • wasabi

Instrukcje

  • Tuby kalmara rozmróź i pokrój na paski grubości 7 mm.
  • Przygotuj tempurę: połącz składniki, doprowadź do konsystencji ciasta na naleśniki.
  • Ciasto przed smażeniem musi mieć temperaturę chłodniczą - około 10oC, dzięki czemu nie nasiąknie olejem.
  • Następnie obtocz kalmara w mące, a kolejno w schłodzonej tempurze.
  • Wrzuć na rozgrzany do 160oC głęboki olej.
  • Smaż na złoty kolor przez około 4 minuty (do momentu, aż ciasto będzie chrupiące).
  • Zdejmij i pozostaw do ostygnięcia.
  • Całą powierzchnię bambusowej maty do zwijania sushi pokryj folią (ponieważ uramaki to typ “odwróconego sushi”, który zakłada zawinięcie nori ze składnikami w środku, a ryż pozostaje na zewnątrz rolki).
  • Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch.
  • Rozłóż ryż na całej jego powierzchni i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
  • Złóż matę na pół i odwróć tak, aby płat znalazł się tym razem na wierzchu (w razie potrzeby przesuń nori z ryżem bliżej krawędzi maty, gdzie zacznie się zwijanie rolki).
  • Nori posmaruj obficie serem Hochland Cremette, na tym rozłóż kawałki awokado i usmażonego kalmara.
  • Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie.
  • Uformuj w delikatny kwadrat.
  • Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2 równe części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
  • Ułóż gotowe sushi, udekoruj wedle uznania i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.

Użyte produkty Hochland

Propozycja rolki niedrogiej w produkcji, pomimo tego że kalmar kojarzy się z konsumentem premium. Trwała forma, długo utrzymująca dobry wygląd. W Polsce rolki z tempurą są bardzo popularne. Klienci chętnie je wybierają, ponieważ są bardziej zbliżone do preferencji smakowych Europejczyków. Chrupkie i delikatne w smaku ciasto jest bardzo lubianą formą w sushi.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów