Odkryj przepis na:
Porcje: 2 tarty o średnicy 18 cm
Składniki
SABLE MIGDAŁOWE 130G/SZT.
- 180 g masło
- 100 g cukier puder
- 0,5 g sól
- 45 g mąka migdałowa
- 70 g jajka
- 400 g mąka pszenna
ZAPIEKANY KREM MIGDAŁOWY
- 125 g masło
- 125 g cukier
- 50 g jajka
- 125 g mąka migdałowa
- 125 g Cremette Pure
SEROWY WHIPPING GANACHE
- 80 g śmietana
- 12 g cukier inwertowany
- 1,5 g żelatyna
- 50 g biała czekolada
- 115 g Cremette Pure
GALARETKA Z RABARBARU
- 185 g pulpa z rabarbaru
- 15 g pasta poziomkowa
- 1,2 g agar
- 20 g cukier
- 2 g żelatyna
ZAMSZ
- 500 g czekolada biała
- 200 g masło kakaowe
- qs barwnik biały
Instrukcje
SABLE MIGDAŁOWE 130G/SZT.
- Wszystkie suche składniki oraz masło wymieszać razem tak aby nie było widoczne masło.
- Do masy dodać jajka.
- Rozwałkować, wykroić odpowiednie kształty. Zamrozić.
- Wypiekać w 175ºC przez około 14 minut.
ZAPIEKANY KREM MIGDAŁOWY
- Masło i Cremette Pure roztablerować z cukrem.
- Wlać jajka i ubić.
- Na koniec dodać mąkę migdałową.
SEROWY WHIPPING GANACHE
- Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
- Śmietankę zagotować z cukrem inwertowanym.
- Zalać czekoladę i żelatynę, zblendować.
- Dodać ser i ponownie zblendować.
- Schłodzić przez 12 godzin.
GALARETKA Z RABARBARU
- Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
- Resztę składników połączyć w garnku.
- Zagotować i dodać żelatynę.
- Wymieszać i schłodzić.
ZAMSZ
- Do wypieczonej tarty szprycować krem migdałowy po 280g / szt, ułożyć maliny po 40g/szt.
- Wypiekać 20-25min w 170ºC. Schłodzić.
- Galaretkę z rabarbaru rozlać do okręgu utworzonego z dwóch foremek 18cm i 14cm, następnie zamrozić.
- Galaretkę z rabarbaru ułożyć na tarcie.
- Ubić whipping serowy. Szprycować do formy w kształcie kuli 8szt 240g, zamrozić.
- Wykonać zamsz na kulach. Ułożyć na galaretce z rabarbaru.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów