Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Wegetariańskie futomaki Cremette w tempurze, z ogórkiem, marynowaną rzodkwią i tykwą

Rodzaj: Sushi

Składniki

  • 80 g ryżu ugotowanego
  • 1/2 płata nori
  • 20 g sera Hochland Cremette
  • 40 g rzodkwi takuan marynowanej
  • 30 g tykwy kanpyo marynowanej
  • 15 g ogórka świeżego
  • 1 liść sałaty
Tempura
  • mix mąki do tempury
  • woda
Dodatki
  • imbir marynowany
  • sos sojowy
  • Wasabi

Instrukcje

  • Obierz ogórka, usuń gniazda nasienne i pokrój w słupki.
  • Pokrój w słupki rzodkiew, a tykwę w paski.
  • Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch i równomiernie rozłóż na nim ryż.
  • Następnie rozsmaruj grubą warstwę sera Hochland Cremette.
  • Na serze ułóż ogórek, tykwę, rzodkiew i przykryj liściem sałaty.
  • Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
  • Przygotuj tempurę: połącz składniki, doprowadź do konsystencji ciasta na naleśniki.
  • Ciasto przed smażeniem musi mieć temperaturę chłodniczą - około 10oC, dzięki czemu nie nasiąknie olejem.
  • Skręconą rolkę dokładnie obtocz w cieście tempura i wrzuć na rozgrzany do 160oC głęboki olej.
  • Smaż na złoty kolor przez około 4 minuty (do momentu, aż ciasto będzie chrupiące).
  • Zdejmij i pozostaw do ostygnięcia
  • Przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2 równe części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
  • Pokrojone kawałki odsącz na papierowym ręczniku.
  • Ułóż gotowe sushi, udekoruj wedle uznania i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.

Użyte produkty Hochland

Propozycja rolki, która bardzo długo utrzymuje swoją świeżość i prawie cały czas pozostaje tak samo soczysta. Użycie bardzo smacznych marynowanych warzyw zwiększa jej trwałość i ładną formę. Bardzo ciekawa kompozycja smaków. W Polsce rolki z tempurą są bardzo popularne. Klienci chętnie je wybierają, ponieważ są bardziej zbliżone do preferencji smakowych Europejczyków. Chrupkie i delikatne w smaku ciasto jest bardzo lubianą formą w sushi. To dochodowy i bestsellerowy wariant wegetariański, korzystny do realizacji B2B.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów