Powrót
Burger z buraka w zielonej bułce z guacamole, cheddarem, goudą i chutneyem paprykowym
Składniki:
- 5 zielonych bułek
- 5 burgerów buraczanych
- 250 g guacamole
- 5 plastrów sera Hochland Cheddar
- 5 plastrów sera Hochland Gouda
- 5 plastrów pomidora
- 100 g papryki pokrojonej w paski
- 100 g cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
- 250 g chutney’a paprykowego
- 5 liści sałaty
BUŁKA (przepis na 6 szt)
- 500 g mąki pszennej
- 1 i ¼ szklanki mleka
- ½ małej kostki drożdży
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 g barwnika naturalnego zielonego
BURACZANY BURGER (przepis na 5 szt)
- 3 buraki średnie
- 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku rozdrobniony
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki słonecznika prażonego
- 2 łyżki soku z limonki
- Szczypta chili
- Sól do smaku
GUACAMOLE
- 2 awokado dojrzałe
- Sok z ½ cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- Sól i pieprz do smaku
CHUTNEY PAPRYKOWY
- 2 papryki czerwone
- 1 pomidor
- 1 cebula czerwona
- 2 gałązki tymianku
- 2 łyżki octu winnego białego
- 1 gwiazdka anyżu
- 4 ziarna kardamonu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta cukru
Przepis krok po kroku
- 1. W ciepłym mleku rozpuść łyżeczkę cukru oraz drożdże.
- 2. Poczekaj chwilę, aż drożdże zaczną pracować.
- 3. Następnie z mąki, jajek, soli, barwnika oraz zaczynu - wyrób przy pomocy robota kuchennego gładkie ciasto.
- 4. Przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut.
- 5. Po tym czasie z ciasta formuj bułki o wadze 120 g. Połóż je na perforowaną blaszkę i paruj w piekarniku konwekcyjnym przez 15 minut przy 100% pary w 100°C.
- 6. Buraki umyj, obierz i pokrój na kawałki, przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, polej dwiema łyżkami oliwy, oprósz solą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
- 7. Po upieczeniu buraki ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.
- 8. Uformuj pięć kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
- 9. W kielichu urządzenia miksującego umieść pomidora, cebulę oraz pozbawioną nasion paprykę, całość zblenduj, przelej do rondla i zredukuj wraz z przyprawami i ziołami.
- 10. Gdy chutney odpowiednio zgęstnieje, dopraw go octem winnym, solą, cukrem i pieprzem. Miąższ z awokado przełóż do miski, dodaj czosnek, sól, pieprz, kwaśną śmietanę i sok z cytryny.
- 11. Ugnieć wszystko razem.
- 12. Gotową bułkę przekrój na pół, dolną część posmaruj guacamole, następnie połóż sałatę, gorącego burgera buraczanego, plastry sera Hochland Cheddar i Gouda oraz pokrojone chrupkie warzywa.
- 13. Górną część bułki posmaruj chutneyem paprykowym i przykryj pozostałą część.