Powrót

Burger z buraka w zielonej bułce z guacamole, cheddarem, goudą i chutneyem paprykowym

Składniki:
  •  5 zielonych bułek
  •  5 burgerów buraczanych
  •  250 g guacamole
  •  5 plastrów sera Hochland Cheddar
  •  5 plastrów sera Hochland Gouda
  •  5 plastrów pomidora
  •  100 g papryki pokrojonej w paski
  •  100 g cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
  •  250 g chutney’a paprykowego
  •  5 liści sałaty
BUŁKA (przepis na 6 szt)
  •  500 g mąki pszennej
  •  1 i ¼ szklanki mleka
  •  ½ małej kostki drożdży
  •  ½ łyżeczki soli
  •  1 łyżeczka cukru
  •  5 g barwnika naturalnego zielonego
BURACZANY BURGER (przepis na 5 szt)
  •  3 buraki średnie
  •  1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
  •  3 łyżki oliwy z oliwek
  •  1 łyżeczka oleju kokosowego
  •  1 jajko
  •  1 ząbek czosnku rozdrobniony
  •  2 łyżki bułki tartej
  •  2 łyżki słonecznika prażonego
  •  2 łyżki soku z limonki
  •  Szczypta chili
  •  Sól do smaku
GUACAMOLE
  •  2 awokado dojrzałe
  •  Sok z ½ cytryny
  •  2 ząbki czosnku
  •  2 łyżki śmietany kwaśnej
  •  Sól i pieprz do smaku
CHUTNEY PAPRYKOWY
  •  2 papryki czerwone
  •  1 pomidor
  •  1 cebula czerwona
  •  2 gałązki tymianku
  •  2 łyżki octu winnego białego
  •  1 gwiazdka anyżu
  •  4 ziarna kardamonu
  •  4 ziarna ziela angielskiego
  •  2 liście laurowe
  •  Sól i pieprz do smaku
  •  Szczypta cukru

Przepis krok po kroku

  • 1. W ciepłym mleku rozpuść łyżeczkę cukru oraz drożdże.
  • 2. Poczekaj chwilę, aż drożdże zaczną pracować.
  • 3. Następnie z mąki, jajek, soli, barwnika oraz zaczynu - wyrób przy pomocy robota kuchennego gładkie ciasto.
  • 4. Przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  • 5. Po tym czasie z ciasta formuj bułki o wadze 120 g. Połóż je na perforowaną blaszkę i paruj w piekarniku konwekcyjnym przez 15 minut przy 100% pary w 100°C.
  • 6. Buraki umyj, obierz i pokrój na kawałki, przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, polej dwiema łyżkami oliwy, oprósz solą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
  • 7. Po upieczeniu buraki ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.
  • 8. Uformuj pięć kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
  • 9. W kielichu urządzenia miksującego umieść pomidora, cebulę oraz pozbawioną nasion paprykę, całość zblenduj, przelej do rondla i zredukuj wraz z przyprawami i ziołami.
  • 10. Gdy chutney odpowiednio zgęstnieje, dopraw go octem winnym, solą, cukrem i pieprzem. Miąższ z awokado przełóż do miski, dodaj czosnek, sól, pieprz, kwaśną śmietanę i sok z cytryny.
  • 11. Ugnieć wszystko razem.
  • 12. Gotową bułkę przekrój na pół, dolną część posmaruj guacamole, następnie połóż sałatę, gorącego burgera buraczanego, plastry sera Hochland Cheddar i Gouda oraz pokrojone chrupkie warzywa.
  • 13. Górną część bułki posmaruj chutneyem paprykowym i przykryj pozostałą część.