Powrót
Śniadaniowe zawijańce tostowe z cheddarem
Składniki:
Wszystkie składniki
- 10 plastrów chleba tostowego pszennego
- 10 plastrów sera Hochland Cheddar i Cheddar Biały
- 50 ml mleka
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
Przepis krok po kroku
- 1. wyłóż z opakowania dziesięć kawałków chleba tostowego
- 2. poodkrawaj skórki z każdej kromki tosta
- 3. każdego tosta lekko rozwałkuj, zwilż mlekiem dwa przeciwległe brzegi
- 4. na wszystkich kromkach układaj po plastrze cheddara
- 5. każdy kawałek pieczywa zwiń w dość ciasny rulon
- 6. zwilżoną mlekiem krawędź tosta dokładnie dociśnij, tak, żeby się nie rozwijał
- 7. na patelni z grubym dnem rozgrzej masło klarowane
- 8. ułóż ruloniki i smaż przez 5 minut, często odwracając, aby usmażyły się równomiernie
- 9. po zarumienieniu się na złoty kolor i roztopieniu sera, wyjmij usmażone zawijańce na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu
- 10. podawaj na gorąco jako dodatek do jajecznicy albo innych zestawów śniadaniowych
- 11. możesz serwować z zupą lub samodzielnie jako gorącą przekąskę