21 i 22 września odbyła się w Olsztynie siódma edycja Ogólnopolskiego Święta Sera organizowanego przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, objętego patronatem prezydenta Olsztyna. Hochland aktywnie uczestniczył w tym Festiwalu ze swoimi stoiskami degustacyjnymi.
Celem festiwalu jest ukazanie konsumentom najwyższej jakości oraz wartości odżywczej serów i twarogów produkowanych przez krajowy przemysł mleczarski.
W tegorocznej edycji wydarzenia swoją ofertę prezentowało ponad dwudziestu wystawców z całej Polski. Wśród nich byliśmy również my – zespół Hochlandu, z dwoma stoiskami tematycznymi, w których prowadzona była degustacja naszych produktów.
Na jednym z nich prezentowaliśmy naszą pełną ofertę: sery kremowe w szerokiej gamie smaków, linię Almette, wiele odmian serów podpuszczkowych oraz pleśniowe sery Valbon.
Na drugim stoisku dział Food Service prowadził degustację przekąsek przygotowanych na bazie serków Mini Almette, tostów z serem Gouda oraz Gouda Wędzona, sałatek z serem Cagliata oraz dań z grilla. Nasze stoiska cieszyły się niesłabnącą popularnością, w ciągu dwóch dni poczęstowaliśmy odwiedzających ponad 10 tysiącami wydanych porcji.
Festiwal obfitował w konkursy dla wystawców, w których konsumenci i organizatorzy wyłaniali zwycięzców wielu kategorii.
Jesteśmy bardzo dumni z tego, że Hochland wyróżniono aż pięcioma laurami. Jako jedyni, otrzymaliśmy prestiżowy puchar Prezydenta Olsztyna za najwyższą jakość serków twarogowych, kremowych i serów dojrzewających.
Nasze Puszyste Serki Twarogowe Almette zostały nagrodzone laurem Twarogowego Króla. Z kolei Plastry Hochland „Na gorąco” otrzymały tytuł Serowego Króla.