Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Sernik Creamland z białą czekoladą

Czas przygotowania: 45 minuty
Rodzaj: Deser
Porcje: 8

Składniki

Kruszonka cynamonowa
  • 75 g masła
  • 18 g cukru
  • 18 g cukru brązowego
  • 18 g cukru trzcinowego muscovado
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki migdałowej
  • 1,4 g cynamonu cejlońskiego
  • 55 g masła
Baza sernikowa
  • 500 g sera Hochland Creamland śmietankowy
  • 130 g śmietany
  • 200 g czekolady białej
  • 70 g żółtek
  • 90 g cukru
  • 4 g skrobi kukurydzianej
  • skórka starta z ¼ cytryny
  • skórka starta z ½ limonki
  • skórka starta z ½ pomarańczy

Instrukcje

  • . Dla uzyskania kruszonki połącz i wymieszaj wszystkie składniki (poza 55 g masła, które dodasz po upieczeniu).
  • Następnie upiecz ją w piekarniku w 180ºC przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu dodaj rozpuszczone masło i wyłóż do formy o średnicy 24 cm.
  • Śmietanę zagotuj ze skórkami cytrusów.
  • Połącz ze sobą żółtka, cukier i skrobię.
  • Żółtka zalej ⅓ zagotowanej śmietany cały czas mieszając.
  • Przelej masę do garnka ze śmietaną i gotuj do pasteryzacji (82ºC).
  • Wlej do miski z czekoladą i zblenduj masę razem.
  • Następnie dodaj ser Hochland Creamland śmietankowego i ponownie zblenduj.
  • Wyłóż masę do formy z kruszonką i następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 96ºC przez 120 minut.
  • Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów