Odkryj przepis na:
Porcje: 1
Składniki
Główne
- 0,5 płata nori
- 70 g ryżu do sushi
- 100 g sera Hochland Creamland z ogórkiem i koperkiem
- 15 g ogórka świeżego
- 100 g łososia wędzonego na zimno
Ryż+zaprawa
- 200 g ryżu do sushi
- 1 listek kombu
- 6 łyżek octu ryżowo - zbożowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
Dodatki
- koperek
- wasabi
- marynowany imbir
- sos sojowy
Instrukcje
- Wypłucz ryż do sushi, zagotuj wodę z kombu.
- Gotuj ryż przez 15 minut, następnie odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut.
- Przygotuj zaprawę do ryżu: w małym garnku wymieszaj ocet, cukier i sól.
- Podgrzewaj mieszając aż do rozpuszczenia składników.
- Nie dopuść do zagotowania zaprawy, odstaw ją do wystudzenia, następnie dodaj zaprawę do ugotowanego ryżu.
- Ogórek obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Pokrój łososia w cienkie paski (ok. 0,5 cm grubości).
- Całą powierzchnię bambusowej maty do zwijania sushi pokryj folią (ponieważ uramaki to typ “odwróconego sushi”, który zakłada zawinięcie nori ze składnikami w środku, a ryż pozostaje na zewnątrz rolki).
- Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch.
- Ryż rozłóż wzdłuż połowy płata nori, na całej jego powierzchni (która będzie zewnętrzna).
- Ułóż na ryżu kawałki pokrojonego łososia.
- Złóż matę na pół i odwróć tak, aby płat nori znalazł się tym razem na wierzchu (w razie potrzeby przesuń nori z ryżem bliżej krawędzi maty, gdzie zacznie się zwijanie rolki).
- Nori posmaruj obficie serem Hochland Creamland z ogórkiem i koperkiem, na tym rozłóż kawałki pokrojonego ogórka.
- Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
- Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2. równomierne części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
- Gotowe sushi ułóż na talerzu i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów