Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Krem z kalafiora i sera cagliata z oliwą truflową

Rodzaj: Zupa

Składniki

  • 1 kalafior mały
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml mleka
  • 250 g sera Hochland Cagliata
  • 3 plastry sera Hochland Cheddar
  • 1 cebula mała
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka koperku świeżego

Instrukcje

  • W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kalafiora wcześniej podzielonego na drobne różyczki.
  • Gdy kalafior lekko się zarumieni, dodaj resztę warzyw pokrojonych w kostkę i podsmaż je na wolnym ogniu przez następne 5-10 minut do zeszklenia.
  • Po tym czasie zalej warzywa bulionem, dodaj listki tymianku, curry oraz musztardę, zmniejsz ogień do minimum i gotuj wszystko razem około 15 minut pod przykryciem.
  • Bazę zupy przelej do naczynia miksującego i zblenduj na gładko, przelej z powrotem do garnka, dodaj ser Hochland Cagliata po rozdrobnieniu, następnie mleko.
  • Podgrzej całość do rozpuszczenia się sera, dopraw solą i pieprzem.
  • Zupę podawaj z pokrojonymi w cienkie paski plastrami sera Hochland Cheddar i listkami świeżego koperku.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów