Odkryj przepis na:
Składniki
- 1 bułka panini
- 160 g steka wołowego minutowego
- 1 cebula piklowana
- 4 plastry sera Hochland Cheddar
- Garść rukoli
- 50 g boczniaków i pieczarek
- 100 ml sosu pieprzowego
- sól i pieprz do smaku
Sos pieprzowy
- 1 łyżka= oliwy z oliwek
- 1 szalotka mała
- 3 łyżki pieprzu zielonego z zalewy
- 1 łyżka zalewy z pieprzu
- 30 g masła
- 2 łyżki brandy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 120 ml bulionu wołowego
- 120 ml śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
- W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę i zielony pieprz.
- Podsmaż do momentu zeszklenia się cebuli. Dodaj brandy i zredukuj do całkowitego odparowania alkoholu.
- Następnie wsyp łyżkę mąki i podsmaż całość przez kilkanaście sekund, dolej bulion i zalewę z pieprzu, zredukuj o połowę.
- Na koniec dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Na mocno rozgrzanym grillu usmaż steka - po 2 minuty z każdej strony.
- Ściągnij z ognia, dopraw solą, pieprzem i odstaw na pięć minut.
- W międzyczasie podsmaż grzyby doprawiając je solą i pieprzem oraz podgrzej bułkę panini na grillu lub w piekarniku.
- Na przekrojoną bułkę połóż liście rukoli, na to podsmażone grzyby, a następnie pokrojonego w plastry steka.
- Całość polej ciepłym sosem pieprzowym.
- Na wierzch ułóż plastry sera Hochland Cheddar, pokrojoną piklowaną cebulę i przykryj górną połową bułki.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów