Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Pasta kanapkowa Cremette z curry i boczkiem

Rodzaj: Kanapka

Materials

  • 4 bagietki z ziarnami
  • 90 g boczku dojrzewającego w plastrach lub 140 g boczku wędzonego w plastrach
  • 100 g sos curry
  • 200 g sera Hochland Cremette
  • 40 g szczypiorku z cebuli dymki
  • 1 jabłko zielone

Sos curry

  • 500 g cebuli białej
  • 180 g pomidorów
  • 15 g imbiru świeżego
  • 1/2 łyżki kolendry w ziarnach
  • 1/2 laski kory cynamonowej
  • 2 sztuki anyżu gwiazdek
  • 1/2 łyżki przyprawy curry żółtej
  • 1/4 łyżki kurkumy w proszku
  • 1/4 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 1/4 łyżki kuminu
  • 50 ml oleju
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji

  • łyżka kaparów
  • kiełki rzodkwi daikon
  • kiełki ogórecznika

Instrukcje

  • Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę, pomidora pokrój w większą kostkę.
  • Imbir obierz i pokrój na małe kawałki.
  • W garnku rozgrzej olej i następnie podsmaż cebulę, po chwili dodaj kolejno anyż, cynamon, kolendrę i imbir.
  • Usmaż na złoty kolor.
  • Następnie dodaj pomidory i podsmaż przez kolejne 3 minuty, po tym czasie dodaj resztę przypraw i smaż na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić sosu.
  • Sos ostudź, wyciągnij gwiazdki anyżu oraz korę cynamonową.
  • Ser Hochland Cremette utrzyj w misce, dodaj do niego przygotowany sos curry i dokładnie wymieszaj.
  • Następnie wsyp drobno pokrojoną kolendrę.
  • Gdy stosujesz boczek wędzony - nagrzej piekarnik do 180oC, następnie ułóż boczek oraz szczypiorek na blaszce i piecz przez 6-8 minut.
  • Następnie wyjmij boczek i ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Bagietki podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 2 minuty, aby były złociste i chrupiące.
  • Ciepłe pieczywo przekrój nożem z piłką na pół.
  • Jabłko pokrój w cienkie paski. Dolną połówkę posmaruj serem Hochland Cremette z curry i dodatkami, na tym ułóż plastry boczku.
  • Dodaj kilka kawałków jabłka, szczypiorek i odrobinę kaparów oraz posyp kiełkami.
  • Przykryj górną połówką bagietki