Odkryj przepis na:
Składniki
- 4 bagietki z ziarnami
- 300 g łososia wędzonego w plastrach
- 100 g sosu curry
- 200 g sera Hochland Cremette
- 10 g kolendry świeżej
Sos curry
- 500 g cebuli białej
- 180 g pomidorów
- 15 g imbiru świeżego
- 1/2 łyżki kolendry w ziarnach
- 1/2 laski kory cynamonowej
- 2 sztuki anyżu gwiazdek
- 1/2 łyżki przyprawy curry żółtej
- 1/4 łyżki kurkumy w proszku
- 1/4 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 1/4 łyżki kuminu
- 50 ml oleju
- sól i pieprz do smaku
Do dekoracji
- 1/2 papryczki chili
- pęczek kolendry
Instrukcje
- Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę, pomidora pokrój w większą kostkę.
- Imbir obierz i pokrój na małe kawałki.
- W garnku rozgrzej olej i następnie podsmaż cebulę, po chwili dodaj kolejno anyż, cynamon, kolendrę i imbir.
- Usmaż na złoty kolor.
- Następnie dodaj pomidory i podsmaż przez kolejne 3 minuty, po tym czasie dodaj resztę przypraw i smaż na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić sosu.
- Sos ostudź, wyciągnij gwiazdki anyżu oraz korę cynamonową.
- Ser Hochland Cremette utrzyj w misce, dodaj do niego przygotowany sos curry i dokładnie wymieszaj.
- Następnie wsyp drobno pokrojoną kolendrę.
- Bagietki podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 2 minuty, aby były złociste i chrupiące.
- Ciepłe pieczywo przekrój nożem z piłką na pół.
- Dolną połówkę posmaruj serem Hochland Cremette z curry i dodatkami, na tym ułóż plastry wędzonego łososia.
- Posyp obficie pokrojonymi liśćmi kolendry oraz odrobiną posiekanego chili.
- Przykryj górną połówką bagietki.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów