Odkryj przepis na:
Ingredients
DODATKI
- 1 bułka
- 160 g piersi z kurczaka
- ciasto do kurczaka
- 2 plastry sera Hochland Gouda
- garść rukoli
- 6 łyżek sosu Marie Rose
- 3 plastry pikli
- 1 plaster pomidora
BUŁKA (PRZEPIS NA 7 SZT)
- 499 g mąki chlebowej
- 230 ml wody
- 51 g jajka
- 40 g masła miękkiego
- 31 g cukru
- 26 g mleka w proszku
- 11 g soli
- 8 g drożdży instant
- 10 g atramentu mątwy
- 1 żółtko do smarowania
- szczypta sezamu do posypania
CIASTO DO KURCZAKA
- 110 g mąki pszennej
- 110 g wody lodowatej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka curry
- garść mąki do oprószenia
SOS MARIE ROSE
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki łyżki ketchupu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka brandy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Instructions
- Wszystkie składniki na bułki włóż do robota kuchennego.
- Wyrób masę na pierwszej prędkości, aż wszystko się połączy, następnie włącz prędkość drugą i mieszaj jeszcze przez 5 minut.
- Wyrobione ciasto nakryj ścierką i odstaw na 1 godzinę.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski na stolnicę i uformuj mini bułeczki o wadze 120 g, przełóż je na blaszkę wyłożoną pergaminem i posmaruj z wierzchu żółtkiem, oprósz sezamem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 205°C przez 20 minut.
- Umytą i oczyszczoną pierś dopraw solą i pieprzem.
- Z mąki, lodowatej wody, curry oraz jajka sporządź jednolite ciasto.
- Doprawioną pierś obtocz lekko w mące, a następnie we wcześniej przygotowanym cieście.
- Smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
- Z majonezu i pozostałych składników sporządź za pomocą rózgi kuchennej sos.
- Połówki przekrojonej bułki posmaruj sosem.
- Na spód połóż rukolę, następnie pierś z kurczaka, plastry sera Hochland Gouda, pikle i plaster pomidora.
- Całość przykryj górną połową bułki.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów