Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Limonkowo-czekoladowy sernik na zimno

Czas przygotowania: 20 minuty
Rodzaj: Deser
Porcje: 12

Składniki

  • 500 g sera Hochland Cremette
  • 1 opakowanie ciasteczek czekoladowych
  • 20 g masła
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 3 listki żelatyny
  • 2 limonki
  • 120 g cukru pudru
  • karambola i pistacje do dekoracji

Instrukcje

  • przygotuj spody - rozgnieć ciasteczka wałkiem w torebce foliowej
  • przełóż pokruszone ciastka do miski, dodaj roztopione masło i wymieszaj na gładką masę
  • spód formy wyłóż masą ciasteczkową, lekko ugniataj i wyrównaj, następnie odstaw w chłodne miejsce
  • żelatynę rozpuść zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • ser Cremette zmiksuj z mlekiem kokosowym i cukrem pudrem
  • dodaj roztwór żelatyny i dokładnie wymieszaj
  • wyciśnij sok z jednej limonki i dodaj do masy sernikowej
  • otrzyj cienko (tylko zewnętrzną zieloną warstwę) skórkę z drugiej limonki, uprzednio wyparzonej, następnie dodaj do pozostałych składników
  • drobniutko pokrój miąższ jednej limonki, po usunięciu przegród nasiennych, błonek i pestek wmieszaj do sernika
  • masę serową wlej do formy na spód z herbatników
  • odstaw w chłodne miejsce do stężenia na kilka godzin
  • sernik udekoruj plasterkami karamboli i orzechami pistacjowymi
  • sernik możesz przygotować również w formie porcjowanej, w silikonowych foremkach, wykończony limonkowym żelem i udekorowany listkiem bazylii
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów