Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Zapiekanka z pieczarkami i serem

Czas przygotowania: 20 minuty
Rodzaj: Zapiekanka
Porcje: 4

Składniki

  • 1 bagietka
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 250 g sera Hochland Cagliata
  • sól i pieprz do smaku
  • keczup i musztarda
  • szczypiorek albo świeże listki oregano

Instrukcje

  • bagietkę przekrój najpierw w poprzek, a potem wzdłuż na pół
  • cebulę obierz i drobno posiekaj
  • oczyść pieczarki i pokrój je na talarki
  • na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia
  • dodaj pieczarki i smaż przez około 10 minut, aż odparuje woda z pieczarek
  • zdejmij z ognia, kiedy pieczarki ładnie się zarumienią; dopraw solą i pieprzem
  • posiekaj szczypiorek
  • na bagietki nakładaj warstwę usmażonych pieczarek z cebulką, następnie posyp serem Cagliata
  • włóż zapiekanki do piekarnika na 8-10 minut i piecz w temperaturze 200°c, do czasu aż bułka zacznie robić się chrupiąca, a ser - roztopiony
  • przed podaniem, posyp szczypiorkiem lub oregano
  • serwuj polane keczupem i musztardą
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów