Odkryj przepis na:
Porcje: 12
Składniki
- 2 kulki mrożonego ciasta na pizzę
- 1 kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 kg Hochland Cagliata
- 150 g bekonu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Instrukcje
- rozmroź ciasto na pizzę
- pomidory umyj i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju, następnie dodaj pomidory, duś przez około 15 minut
- dwie kulki ciasta połącz, zagnieć i rozwałkuj na owalny placek
- podsyp placek mąką i odwróć
- na cieście rozsmaruj schłodzony sos, następnie posyp warstwą rozdrobnionego sera Hochland Cagliata
- bekon pokrój w drobną kosteczkę i rozsyp równomiernie na cieście
- ciasto z nadzieniem zwiń w ciasny rulon
- roladę pokrój w poprzek na 2,5 cm ślimaczki
- odwracaj każdą porcję ciasta na płasko i wyrównuj kształt ręką
- ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- piecz przez 10 minut w 220°C
- podawaj na gorąco jako dodatek do zupy lub serwuj na zimno jako przekąskę do piwa lub jako pieczywo do sałatek
- możesz podgrzewać uprzednio upieczone ślimaczki przez 2-3 minuty w piekarniku, posypując je dodatkową porcją sera
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów