Odkryj przepis na:
Servings: 1 kostka 20x20 cm
Ingredients
PONCZ Z KAWY
- 210 g woda
- 60 g cukier
- 60 g rum
- 60 g amaretto
- 3 szt espresso
KREM
- 144 g żółtka
- 120 g cukier
- 400 g Creamland
- 270 g śmietana
Instructions
PONCZ Z KAWY
- Wodę zagotować z cukrem.
- Dodać rum, amaretto i espresso, wymieszać.
KREM
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
- Żółtka i cukier spasteryzować do 82ºC. Ubić z żelatyną.
- Rozbić w mikserze Creamland, dodać śmietanę i dalej ubijać.
- Połączyć obie masy.
ZŁOŻENIE:
- Namoczyć biszkopciki savoiardi ponczem z kawy, ułożyć w formie na spód.
- Wylać krem na biszkopty w ilości 500g.
- Ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą.
- Wylać kolejną część kremu w ilości 400g.
- Schłodzić. Wykroić z formy.
- Posypać kakao. Wyszprycować rozetki z kremu sernikowego.
- Udekorować gorzką czekoladą.
- Dookoła ułożyć biszkopciki
- Opcjonalnie zawiązać wstążką.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów