Odkryj przepis na:
Servings: 3 tarty o średnicy 18 cm
Ingredients
SABLE MIGDAŁOWE 130G/SZT.
- 180 g masło
- 100 g cukier puder
- 0,5 g szczypta soli
- 45 g mąka migdałowa
- 70 g jajka
- 400 g mąka pszenna
CIASTO ORZECHOWE
- 120 g mąka z orzecha laskowego
- 130 g cukier puder
- 130 g białko
- 60 g mąka pszenna
SERNIK NA ZIMNO
- 325 g śmietana ubita
- 65 g cukier puder
- 245 g Creamland
- 6 g żelatyna
- 70 g mleko
ŻEL EGZOTYCZNY
- 100 g puree calamansi
- 100 g puree mango
- 30 g miód
- 2,5 g agar
NAPPAGE NA CIEPŁO
- 700 g woda
- 400 g cukier
- 300 g syrop glukozowy
- 300 g dekstroza
- 8 g pektyna NH
- 2 g kwasek cytrynowy
- 2 g woda
Instructions
SABLE MIGDAŁOWE 130G/SZT.
- Wszystkie suche składniki oraz masło wymieszać razem tak aby nie było widoczne masło.
- Następnie dodać jajka.
- Rozwałkować, wykroić odpowiednie kształty. Zamrozić.
- Wypiekać w 175ºC przez około 14 minut.
CIASTO ORZECHOWE
- Białko ubić z cukrem. Mąki połączyć razem.
- Suche składniki dodać porcjami do bezy, wymieszać.
- Rozporcjować po 140g/szt. do foremek o średnicy 14cm.
- Wypiekać w 170ºC przez 12-18 minut.
SERNIK NA ZIMNO
- Żelatynę namoczyć. Mleko i cukier puder zagotować.
- Dodać żelatynę. Schłodzić.
- Ubić śmietanę z Creamlandem.
- Połączyć obie masy.
ŻEL EGZOTYCZNY
- Połączyć razem wszystkie składniki w garnku.
- Zagotować. Później schłodzić w lodówce.
- Zblendować masę blenderem.
NAPPAGE NA CIEPŁO
- Pektynę połączyć z dekstrozą 50g.
- Wodę, syrop i cukier podgrzać do 40ºC.
- Dodać wymieszaną pektynę.
- Gotować przez 1-2minuty.
- Po zagotowaniu dodać kwasek wymieszany z wodą.
- Odstawić do schłodzenia.
ZŁOŻENIE:
- Do upieczonej tarty włożyć ciasto orzechowe.
- Wyszprycować sernik na zimno w ilości 130g/szt.
- Resztę masy 190g/szt. wymieszać z liofilizowana maliną 3g i żelem egzotycznym 60g/szt. w efekty marmurkowy.
- Wyszprycować do formy o średnicy 14cm po 250g/szt.
- Zamrozić.
- Podgrzać nappage. Oblać mrożony sernik.
- Ułożyć go na tarcie.
- Udekorować malinami, borówkami, truskawkami
- Opcjonalnie dekorować obręczą z czekolady białej.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów