Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Wertykalny torcik kawowy a'la mascarpone na bazie Cremette Pure

Rodzaj: Deser
Porcje: 5 torcików

Składniki

ROLADA Z CIASTA PARZONEGO
  • 125 g mleko
  • 90 g masło
  • 40 g cukier I
  • 125 g mąka pszenna
  • 150 g żółtka
  • 90 g jajka
  • 225 g białko
  • 110 g cukier II
SEROWY WHIPPING GANACHE
  • 275 g śmietana
  • 44 g cukier inwertowany
  • 5,5 g żelatyna
  • 165 g biała czekolada
  • 415 g Cremette Pure
NAMELAKA KAWOWA
  • 150 g kawa czarna z ekspresu
  • 7,5 g kawa rozpuszczalna
  • 3,7 g żelatyna
  • 150 g czekolada mleczna
  • 110 g śmietana
  • 37 g Cremette Pure
ZAMSZ
  • 500 g czekolada biała
  • 200 g masło kakaowe
  • qs barwnik biały

Instrukcje

ROLADA Z CIASTA PARZONEGO

  • Mleko, masło i cukier I zagotować.
  • Zaparzyć mąkę. Pojedynczo dodać jajka i żółtka.
  • Ubić białko i cukier II, wymieszać razem dwie masy.
  • Porcjować na blaszki 60x40 po 900g.
  • Rozsmarować i posypać kawą.
  • Wypiekać w 165ºC 15minut.
  • Namoczyć.

SEROWY WHIPPING GANACHE

  • Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
  • Śmietankę zagotować z cukrem inwertowanym.
  • Zalać czekoladę i żelatynę. Zblendować.
  • Dodać ser Cremette Pure i ponownie zblendować.
  • Schłodzić przez 12 godzin.

NAMELAKA KAWOWA

  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  • Kawę czarną połączyć z rozpuszczalną.
  • Dodać do czekolady i żelatyny, zblendować.
  • Dodać śmietanę i Cremette Pure, zblendować.
  • Odstawić do schłodzenia na 12 godzin.

ZAMSZ

  • Ubić namelakę kawową. Rozsmarować na roladzie po 460g/szt. Schłodzić.
  • Ubić whipping serowy.
  • Rozsmarować na roladzie w ilości 850g/szt. Schłodzić.
  • Resztę kremu szprycować do formy silikonowej, zamrozić.
  • Roladę pokroić na paski o długości 50 - 55 cm i szerokości 5cm.
  • Każdy osobno zawinąć.
  • Kulę z kremu zamszować białym zamszem.
  • Ułożyć kule na środku.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów