Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Burger na czarnej bułce z filetem z kurczaka, goudą i sosem Marie Rose

Rodzaj: Burger

Składniki

DODATKI
  • 1 bułka
  • 160 g piersi z kurczaka
  • ciasto do kurczaka
  • 2 plastry sera Hochland Gouda
  • garść rukoli
  • 6 łyżek sosu Marie Rose
  • 3 plastry pikli
  • 1 plaster pomidora
BUŁKA (PRZEPIS NA 7 SZT)
  • 499 g mąki chlebowej
  • 230 ml wody
  • 51 g jajka
  • 40 g masła miękkiego
  • 31 g cukru
  • 26 g mleka w proszku
  • 11 g soli
  • 8 g drożdży instant
  • 10 g atramentu mątwy
  • 1 żółtko do smarowania
  • szczypta sezamu do posypania
CIASTO DO KURCZAKA
  • 110 g mąki pszennej
  • 110 g wody lodowatej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka curry
  • garść mąki do oprószenia
SOS MARIE ROSE
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka brandy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje

  • Wszystkie składniki na bułki włóż do robota kuchennego.
  • Wyrób masę na pierwszej prędkości, aż wszystko się połączy, następnie włącz prędkość drugą i mieszaj jeszcze przez 5 minut.
  • Wyrobione ciasto nakryj ścierką i odstaw na 1 godzinę.
  • Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski na stolnicę i uformuj mini bułeczki o wadze 120 g, przełóż je na blaszkę wyłożoną pergaminem i posmaruj z wierzchu żółtkiem, oprósz sezamem.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 205°C przez 20 minut.
  • Umytą i oczyszczoną pierś dopraw solą i pieprzem.
  • Z mąki, lodowatej wody, curry oraz jajka sporządź jednolite ciasto.
  • Doprawioną pierś obtocz lekko w mące, a następnie we wcześniej przygotowanym cieście.
  • Smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
  • Z majonezu i pozostałych składników sporządź za pomocą rózgi kuchennej sos.
  • Połówki przekrojonej bułki posmaruj sosem.
  • Na spód połóż rukolę, następnie pierś z kurczaka, plastry sera Hochland Gouda, pikle i plaster pomidora.
  • Całość przykryj górną połową bułki.

Użyte produkty Hochland

Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów