Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Burger z buraka w zielonej bułce z guacamole, cheddarem, goudą i chutneyem paprykowym

Course: Burger

Ingredients

DODATKI
  • 5 zielonych bułek
  • 5 burgerów buraczanych
  • 250 g guacamole
  • 5 plastrów sera Hochland Cheddar
  • 5 plastrów sera Hochland Gouda
  • 5 plastrów pomidora
  • 100 g papryki pokrojonej w paski
  • 100 g cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
  • 250 g chutney’a paprykowego
  • 5 liści sałaty
BUŁKA (PRZEPIS NA 6 SZT)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,75 szklanki mleka
  • ½ małej kostki drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 g barwnika naturalnego zielonego
BURACZANY BURGER (PRZEPIS NA 5 SZT)
  • 3 buraki średnie
  • 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku rozdrobniony
  • 2 łyżki tartej
  • 2 łyżki słonecznika prażonego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • szczypta chili
  • sól do smaku
GUACAMOLE
  • 2 awokado dojrzałe
  • sok z ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • sól i pieprz do smaku
CHUTNEY PAPRYKOWY
  • 2 papryki czerwone
  • 1 pomidor
  • 1 cebula czerwona
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 4 ziarna kardamonu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru

Instructions

  • W ciepłym mleku rozpuść łyżeczkę cukru oraz drożdże.
  • Poczekaj chwilę, aż drożdże zaczną pracować.
  • Następnie z mąki, jajek, soli, barwnika oraz zaczynu - wyrób przy pomocy robota kuchennego gładkie ciasto.
  • Przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Po tym czasie z ciasta formuj bułki o wadze 120 g. Połóż je na perforowaną blaszkę i paruj w piekarniku konwekcyjnym przez 15 minut przy 100% pary w 100°C.
  • Buraki umyj, obierz i pokrój na kawałki, przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, polej dwiema łyżkami oliwy, oprósz solą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
  • Po upieczeniu buraki ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.
  • Uformuj pięć kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
  • W kielichu urządzenia miksującego umieść pomidora, cebulę oraz pozbawioną nasion paprykę, całość zblenduj, przelej do rondla i zredukuj wraz z przyprawami i ziołami.
  • Gdy chutney odpowiednio zgęstnieje, dopraw go octem winnym, solą, cukrem i pieprzem. Miąższ z awokado przełóż do miski, dodaj czosnek, sól, pieprz, kwaśną śmietanę i sok z cytryny.
  • Ugnieć wszystko razem.
  • Gotową bułkę przekrój na pół, dolną część posmaruj guacamole, następnie połóż sałatę, gorącego burgera buraczanego, plastry sera Hochland Cheddar i Gouda oraz pokrojone chrupkie warzywa.
  • Górną część bułki posmaruj chutneyem paprykowym i przykryj pozostałą część.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów