Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Ciasto czekoladowe z kremem a’la mascarpone na bazie Cremette Pure

Rodzaj: Deser
Porcje: 1 kostka 20x20 cm

Składniki

CIASTO CZEKOLADOWE
  • 60 g mąka pszenna
  • 10 g kakao
  • 55 g cukier kryształ
  • 1,5 g soda
  • 1,5 g proszek do pieczenia
  • 30 g syrop glukozowy
  • 100 g mleko
  • 50 g masło
  • 35 g jajka
  • 70 g czekolada 70%
SEROWY WHIPPING GANACHE
  • 275 g śmietana
  • 44 g cukier inwertowany
  • 5,5 g żelatyna
  • 165 g biała czekolada
  • 415 g Cremette Pure

Instrukcje

CIASTO CZEKOLADOWE

  • Mleko, masło i cukier zagotować, dodać czekoladę i syrop glukozowy, wymieszać.
  • Dodać jajka, wymieszać.
  • Suche składniki wymieszać razem, dodać do masy czekoladowej.
  • Wylać do formy 20x20cm w ilości 410g/sztukę i piec w 170ºC przez 25 - 30minut.

SEROWY WHIPPING GANACHE

  • Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
  • Śmietankę zagotować z cukrem inwertowanym.
  • Zalać czekoladę i żelatynę, zblendować. Dodać ser Cremette Pure i ponownie zblendować.
  • Chłodzić przez 12 godzin.

ZŁOŻENIE:

  • Ściąć delikatnie górę ciasta, aby było równe.
  • Ubić serkowy whipping ganache.
  • Szprycować na ciasto tylką ściętą pod kątem w ilości 800g / sztukę.
  • Schłodzić i pokroić na kawałki
  • Udekorować prostokątem z czekolady posypanym cukrem pudrem oraz złotem.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów