Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Cytrynowy sernik a'la mascarpone na bazie Cremette Pure

Rodzaj: Deser
Porcje: 3 serniki o średnicy 18 cm

Składniki

BISZKOPT Z POMARAŃCZY
  • 120 g cukier
  • 160 g mąka pszenna
  • 8 g proszek do pieczenia
  • 150 g jajka
  • 130 g oliwa z oliwek
  • 64 g sok z pomarańczy
LEMON CURD
  • 140 g sok z cytryny
  • 150 g jajka
  • 90 g cukier
  • 140 g masło
  • 70 g czekolada biała
MUS CYTRYNOWY
  • 150 g sok z cytryny
  • 45 g sok z bergamotki
  • 225 g czekolada biała
  • 18 g żelatyna
  • 600 g Cremette Pure
  • 900 g śmietana 32%
ZAMSZ
  • 500 g czekolada biała
  • 200 g masło kakaowe
  • qs. barwnik żółty
  • qs. barwnik biały

Instrukcje

BISZKOPT Z POMARAŃCZY

  • Jajka ubić z cukrem.
  • Suche składniki wymieszać razem.
  • Sok, oliwę z oliwek wymieszać razem.
  • Do ubitych jaj dodać wymieszane mokre składniki, wymieszać.
  • Kolejno dodać suche składniki, wymieszać.
  • Rozłożyć do foremek o średnicy 18cm po 200g /1szt.
  • Wypiekać w 165ºC przez 15-20 minut.

LEMON CURD

  • Sok, jajka i cukier podgrzać do 85ºC.
  • Dodać czekoladę, zblendować.
  • Schłodzić do 40ºC.
  • Dodać pokrojone masło, zblendować.
  • Wylać do formy o średnicy 16cm 220g/szt., zamrozić.

MUS CYTRYNOWY

  • Zagotować sok z cytryny i bergamotki.
  • Dodać namoczoną wcześniej żelatynę i połączyć składniki.
  • Rozpuścić białą czekoladę, dodać do masy i zblendować.
  • W mikserze ubić rózgą Cremette Pure ze śmietanką na 3/4.
  • Połączyć obie masy ze sobą, wymieszać.

ZAMSZ

  • Rozpuścić razem masło kakaowe i czekoladę.
  • Podzielić masę na dwie porcje.
  • Do każdej porcji dodać barwnik do czekolady, zblendować.

ZŁOŻENIE:

  • Do formy o średnicy 18cm zabezpieczonej folią z dołu wylać mus serowy 350g/szt.
  • Włożyć zamrożony lemon curd.
  • Wylać mus serowy 300g/szt.
  • Zamknąć ramkę biszkoptem pomarańczowym. Zamrozić.
  • Wyjąć z ramki. Zamszować tort od góry na biało. Zamrozić.
  • Ułożyć na torcie ramkę 14cm owiniętą folią.
  • Zamszować tort na żółto.
  • Przełożyć na podkład.
  • Opcjonalnie można dekorować wstążką z czekolady.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów