Odkryj przepis na:
Porcje: 3 serniki o średnicy 18 cm
Składniki
BISZKOPT Z POMARAŃCZY
- 120 g cukier
- 160 g mąka pszenna
- 8 g proszek do pieczenia
- 150 g jajka
- 130 g oliwa z oliwek
- 64 g sok z pomarańczy
LEMON CURD
- 140 g sok z cytryny
- 150 g jajka
- 90 g cukier
- 140 g masło
- 70 g czekolada biała
MUS CYTRYNOWY
- 150 g sok z cytryny
- 45 g sok z bergamotki
- 225 g czekolada biała
- 18 g żelatyna
- 600 g Cremette Pure
- 900 g śmietana 32%
ZAMSZ
- 500 g czekolada biała
- 200 g masło kakaowe
- qs. barwnik żółty
- qs. barwnik biały
Instrukcje
BISZKOPT Z POMARAŃCZY
- Jajka ubić z cukrem.
- Suche składniki wymieszać razem.
- Sok, oliwę z oliwek wymieszać razem.
- Do ubitych jaj dodać wymieszane mokre składniki, wymieszać.
- Kolejno dodać suche składniki, wymieszać.
- Rozłożyć do foremek o średnicy 18cm po 200g /1szt.
- Wypiekać w 165ºC przez 15-20 minut.
LEMON CURD
- Sok, jajka i cukier podgrzać do 85ºC.
- Dodać czekoladę, zblendować.
- Schłodzić do 40ºC.
- Dodać pokrojone masło, zblendować.
- Wylać do formy o średnicy 16cm 220g/szt., zamrozić.
MUS CYTRYNOWY
- Zagotować sok z cytryny i bergamotki.
- Dodać namoczoną wcześniej żelatynę i połączyć składniki.
- Rozpuścić białą czekoladę, dodać do masy i zblendować.
- W mikserze ubić rózgą Cremette Pure ze śmietanką na 3/4.
- Połączyć obie masy ze sobą, wymieszać.
ZAMSZ
- Rozpuścić razem masło kakaowe i czekoladę.
- Podzielić masę na dwie porcje.
- Do każdej porcji dodać barwnik do czekolady, zblendować.
ZŁOŻENIE:
- Do formy o średnicy 18cm zabezpieczonej folią z dołu wylać mus serowy 350g/szt.
- Włożyć zamrożony lemon curd.
- Wylać mus serowy 300g/szt.
- Zamknąć ramkę biszkoptem pomarańczowym. Zamrozić.
- Wyjąć z ramki. Zamszować tort od góry na biało. Zamrozić.
- Ułożyć na torcie ramkę 14cm owiniętą folią.
- Zamszować tort na żółto.
- Przełożyć na podkład.
- Opcjonalnie można dekorować wstążką z czekolady.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów