Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Double burger wołowy w domowej bułce z cheddarem, goudą, bekonem, onion rings i sosem BBQ

Course: Burger

Ingredients

DODATKI
  • 1 bułka
  • 2 burgery wołowe 180-200g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sos na bazie Hochland Cheddar
  • 2 łyżki sosu BBQ
  • 2 plastry sera Hochland Gouda
  • 3 plastry bekonu
  • 3 krążki cebuli białej o średnicy 1 cm
  • ciasto onion rings
  • 1 liść sałaty
  • 1 plaster pomidora
BUŁKA (PRZEPIS NA 7 SZT)
  • 499 g mąki chlebowej
  • 230 ml wody
  • 51 g jajka
  • 40 g masła miękkiego
  • 31 g cukru
  • 26 g mleka w proszku
  • 11 g soli
  • 8 g drożdży instant
  • 1 żółtko do smarowania
  • szczypta sezamu do posypania
SOS SEROWY
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml mleka
  • 200 g sera Hochland Cheddar
CIASTO DO ONION RINGS
  • 110 g mąki pszennej
  • 110 g wody lodowatej
  • 1 jajko
  • garść mąki do oprószenia

Instructions

  • Wszystkie składniki na bułki włóż do robota kuchennego.
  • Wyrób masę na pierwszej prędkości, aż wszystko się połączy, następnie włącz prędkość drugą i mieszaj jeszcze przez 5 minut.
  • Wyrobione ciasto nakryj ścierką i odstaw na 1 godzinę.
  • Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski na stolnicę i uformuj mini bułeczki o wadze 120 g, przełóż je na blaszkę wyłożoną pergaminem i posmaruj z wierzchu żółtkiem, oprósz sezamem.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 205°C przez 20 minut.
  • W rondelku rozpuść masło, dodaj łyżkę mąki, a po ich połączeniu wlej mleko.
  • Całość zdejmij z kuchenki i dodaj rozdrobniony ser Hochland Cheddar, po czym energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Z mąki, lodowatej wody oraz jajka sporządź jednolite ciasto, pokrojoną w pierścienie cebulę obtocz lekko w mące, a następnie w cieście, smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
  • Na rozgrzanym grillu smaż burgery (stopień wysmażenia dowolny pod warunkiem, że mięso było zmielone przez Ciebie z wysokiej jakości wołowiny), na wierzch gorących burgerów połóż grillowane plastry bekonu oraz plastry sera Hochland Cheddar.
  • Połówki przekrojonej bułki posmaruj sosem BBQ, na dolną część połóż sałatę, na to gorącego burgera z bekonem, ser Hochland Gouda i onion ringsy.
  • Następnie drugiego burgera, kolejny plaster Goudy, polej gorącym sosem serowym, na wierzch połóż plaster pomidora.
  • Całość przykryj górną częścią bułki.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów