Odkryj przepis na:
Składniki
DODATKI
- 1 bułka
- 2 burgery wołowe 180-200g
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sos na bazie Hochland Cheddar
- 2 łyżki sosu BBQ
- 2 plastry sera Hochland Gouda
- 3 plastry bekonu
- 3 krążki cebuli białej o średnicy 1 cm
- ciasto onion rings
- 1 liść sałaty
- 1 plaster pomidora
BUŁKA (PRZEPIS NA 7 SZT)
- 499 g mąki chlebowej
- 230 ml wody
- 51 g jajka
- 40 g masła miękkiego
- 31 g cukru
- 26 g mleka w proszku
- 11 g soli
- 8 g drożdży instant
- 1 żółtko do smarowania
- szczypta sezamu do posypania
SOS SEROWY
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 150 ml mleka
- 200 g sera Hochland Cheddar
CIASTO DO ONION RINGS
- 110 g mąki pszennej
- 110 g wody lodowatej
- 1 jajko
- garść mąki do oprószenia
Instrukcje
- Wszystkie składniki na bułki włóż do robota kuchennego.
- Wyrób masę na pierwszej prędkości, aż wszystko się połączy, następnie włącz prędkość drugą i mieszaj jeszcze przez 5 minut.
- Wyrobione ciasto nakryj ścierką i odstaw na 1 godzinę.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski na stolnicę i uformuj mini bułeczki o wadze 120 g, przełóż je na blaszkę wyłożoną pergaminem i posmaruj z wierzchu żółtkiem, oprósz sezamem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 205°C przez 20 minut.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj łyżkę mąki, a po ich połączeniu wlej mleko.
- Całość zdejmij z kuchenki i dodaj rozdrobniony ser Hochland Cheddar, po czym energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Z mąki, lodowatej wody oraz jajka sporządź jednolite ciasto, pokrojoną w pierścienie cebulę obtocz lekko w mące, a następnie w cieście, smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
- Na rozgrzanym grillu smaż burgery (stopień wysmażenia dowolny pod warunkiem, że mięso było zmielone przez Ciebie z wysokiej jakości wołowiny), na wierzch gorących burgerów połóż grillowane plastry bekonu oraz plastry sera Hochland Cheddar.
- Połówki przekrojonej bułki posmaruj sosem BBQ, na dolną część połóż sałatę, na to gorącego burgera z bekonem, ser Hochland Gouda i onion ringsy.
- Następnie drugiego burgera, kolejny plaster Goudy, polej gorącym sosem serowym, na wierzch połóż plaster pomidora.
- Całość przykryj górną częścią bułki.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów