Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Drożdżowy grzebień serowy Creamland

Course: Deser

Ingredients

MASA SEROWA
  • 1 kg sera Hochland Creamland śmietankowy
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g budyniu
  • 250 g rodzynek
  • skórka pomarańczowa
CIASTO DROŻDŻOWE
  • 1 kg mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 120 g margaryny
  • 120 g jajek
  • 100 g drożdży
  • 10 g soli
  • 400 ml mleko
DEKORACJA
  • lukier
  • wiórki kokosowe
  • rodzynki

Instructions

  • Ugotuj budyń. Połącz ser Hochland Creamland śmietankowy, budyń i wszystkie składniki na masę serową.
  • Przygotuj zaczyn na ciasto - połącz drożdże z mlekiem, odrobiną cukru i mąki, następnie delikatnie podgrzej i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Roztop tłuszcz, połącz pozostałe składniki na ciasto, dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać.
  • Dobrze wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto, nałóż masę serową i odpowiednio składaj, a na koniec natnij w odpowiednich miejscach, aby uzyskać formę kołacza.
  • Odstaw w ciepłe miejsce.
  • Po drugim wyrośnięciu włóż do piekarnika rozgrzanego do 190oC i piecz przez 14 minut.
  • Gotowy, ostygnięty wypiek posmaruj lukrem i posyp kokosem oraz rodzynkami.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów