Odkryj przepis na:
Ingredients
MASA SEROWA
- 1 kg sera Hochland Creamland śmietankowy
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 100 g budyniu
- 250 g rodzynek
- skórka pomarańczowa
CIASTO DROŻDŻOWE
- 1 kg mąki pszennej
- 120 g cukru
- 120 g margaryny
- 120 g jajek
- 100 g drożdży
- 10 g soli
- 400 ml mleko
DEKORACJA
- lukier
- wiórki kokosowe
- rodzynki
Instructions
- Ugotuj budyń. Połącz ser Hochland Creamland śmietankowy, budyń i wszystkie składniki na masę serową.
- Przygotuj zaczyn na ciasto - połącz drożdże z mlekiem, odrobiną cukru i mąki, następnie delikatnie podgrzej i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Roztop tłuszcz, połącz pozostałe składniki na ciasto, dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać.
- Dobrze wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto, nałóż masę serową i odpowiednio składaj, a na koniec natnij w odpowiednich miejscach, aby uzyskać formę kołacza.
- Odstaw w ciepłe miejsce.
- Po drugim wyrośnięciu włóż do piekarnika rozgrzanego do 190oC i piecz przez 14 minut.
- Gotowy, ostygnięty wypiek posmaruj lukrem i posyp kokosem oraz rodzynkami.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów