Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Flan cheesecake „piegusek” - sernik z makiem na bazie Cremette na spodzie piernikowym

Rodzaj: Deser
Porcje: 2 serniki o średnicy 18 cm

Składniki

PIERNIKOWE CIASTO 175G/SZT.
  • 125 g miód
  • 32 g mleko
  • 62 g masło
  • 55 g cukier kryształ
  • 55 g jajka
  • 250 g mąka pszenna
  • 7,5 g soda
  • 5 g kakao
  • 12 g przyprawa do piernika
FLAN
  • 800 g mleko
  • 800 g Cremette
  • 20 g masło
  • 40 g mak niebieski
  • 300 g jajka
  • 240 g cukier
  • 70 g skrobia kukurydziana

Instrukcje

PIERNIKOWE CIASTO 175G/SZT.

  • Miód, mleko, masło i cukier podgrzać i połączyć, następnie schłodzić.
  • Dodać jajka, wymieszać
  • Wszystkie suche składniki wymieszać razem.
  • Rozwałkować, wykroić odpowiednie kształty. Zamrozić.
  • Wypiekać w 175 ºC przez około 15 minut.

FLAN

  • Mleko, ser Cremette, masło i mak niebieski zagotować.
  • Wymieszać razem jajka, cukier i skrobię.
  • Połączyć obie masy ze sobą.
  • Ponownie podgrzać do zgęstnienia masy w garnku.

ZŁOŻENIE:

  • Do wypieczonej formy z piernikiem włożyć na boki papier do pieczenia.
  • Do formy wylać gorący flan w ilości 1150g/szt.
  • Odstawić do schłodzenia w lodówce, aż stwardnieje powierzchnia.
  • Piec w 165 ºC przez 45 minut. Odstawić do schłodzenia.
  • Opcjonalnie można dekorować płatkami z czekolady i sable.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów