Odkryj przepis na:
Porcje: 2 serniki o średnicy 18 cm
Składniki
PIERNIKOWE CIASTO 175G/SZT.
- 125 g miód
- 32 g mleko
- 62 g masło
- 55 g cukier kryształ
- 55 g jajka
- 250 g mąka pszenna
- 7,5 g soda
- 5 g kakao
- 12 g przyprawa do piernika
FLAN
- 800 g mleko
- 800 g Cremette
- 20 g masło
- 40 g mak niebieski
- 300 g jajka
- 240 g cukier
- 70 g skrobia kukurydziana
Instrukcje
PIERNIKOWE CIASTO 175G/SZT.
- Miód, mleko, masło i cukier podgrzać i połączyć, następnie schłodzić.
- Dodać jajka, wymieszać
- Wszystkie suche składniki wymieszać razem.
- Rozwałkować, wykroić odpowiednie kształty. Zamrozić.
- Wypiekać w 175 ºC przez około 15 minut.
FLAN
- Mleko, ser Cremette, masło i mak niebieski zagotować.
- Wymieszać razem jajka, cukier i skrobię.
- Połączyć obie masy ze sobą.
- Ponownie podgrzać do zgęstnienia masy w garnku.
ZŁOŻENIE:
- Do wypieczonej formy z piernikiem włożyć na boki papier do pieczenia.
- Do formy wylać gorący flan w ilości 1150g/szt.
- Odstawić do schłodzenia w lodówce, aż stwardnieje powierzchnia.
- Piec w 165 ºC przez 45 minut. Odstawić do schłodzenia.
- Opcjonalnie można dekorować płatkami z czekolady i sable.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów