Odkryj przepis na:
Składniki
- 0,5 płata nori
- 70 g ryżu do sushi ugotowanego
- 1 liść sałaty masłowej
- 15 g sera Hochland Creamland śmietankowy
- 30 g słodkiej tykwy
- 30 g rzodkwi marynowanej takuan
- 30 g ogórka świeżego
- 20 g awokado
Instrukcje
- Przygotuj tempurę: połącz składniki, doprowadź do konsystencji ciasta na naleśniki.
- Ogórek obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Przygotuj awokado: obierz, usuń pestkę i pokrój w paski.
- Tak samo pokrój tykwę i rzodkiew.
- Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch.
- Ryż rozłóż wzdłuż połowy płata nori.
- Połóż liść sałaty, a jego wierzch posmaruj serem Hochland Creamland śmietankowym.
- Ułóż na tym: ogórek, awokado, rzodkiew i tykwę.
- Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
- Rozgrzej olej do temperatury 170oC.
- Smaż całą rolkę sushi w oleju do uzyskania złotego koloru.
- Wyjmij z tłuszczu, przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2. równomierne części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
- Pokrojone kawałki odsącz na papierowym ręczniku.
- Gotowe sushi ułóż na talerzu i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów