Odkryj przepis na:
Porcje: 1 sernik o średnicy 18 cm
Składniki
CRUNCH Z PROSA
- 13 g proso
- 35 g prażynki
- 70 g czekolada 55%
- 54 g pasta migdałowa
SERNIK NA ZIMNO
- 220 g śmietana ubita
- 45 g cukier puder
- 165 g Cremette Pure
- 4 g żelatyna
- 45 g śmietana
POWIDŁA
- 1000 g śliwki
- 100 g cukier
NAPPAGE NA CIEPŁO
- 700 g woda
- 400 g cukier
- 300 g syrop glukozowy
- 300 g dekstroza
- 8 g pektyna NH
- 2 g kwasek cytrynowy
- 2 g woda
Instrukcje
CRUNCH Z PROSA
- Czekoladę i pastę migdałową rozpuścić.
- Dodać prażynki i proso. Wymieszać razem.
- Rozłożyć do formy o średnicy 18cm po 170g.
- Schłodzić.
SERNIK NA ZIMNO
- Żelatynę namoczyć. Śmietanę i cukier puder zagotować.
- Dodać żelatynę. Schłodzić.
- Ubić śmietanę z Cremette Pure. Połączyć obie masy razem.
- Wyszprycować do formy z crunchem 430g/szt.
POWIDŁA
- Obrać i wypestkować śliwki, zasypać je cukrem.
- Gotować na wolnym ogniu. około 1,5-2 godzin.
- Schłodzić.
NAPPAGE NA CIEPŁO
- Pektynę połączyć z dekstrozą 50g.
- Wodę, syrop i cukier podgrzać do 40 ºC.
- Dodać wymieszaną pektynę.
- Gotować przez 1 – 2 minut.
- Po zagotowaniu dodać kwasek wymieszany z wodą.
- Odstawić do schłodzenia.
ZŁOŻENIE:
- Crunch z proso rozłożyć do formy o średnicy 18cm po 170g. Schłodzić.
- Masę serową przełożyć do formy 430g. Polać ją powidłami.
- Wymieszać delikatnie powidła z masą serową zostawiając masy lekko „zakręcone”, a nie całkiem wymieszane.
- Mrozić przez 2 godziny.
- Podgrzać nappage i polać nim sernik.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów