Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Jesienny sernik na zimno zakręcony powidłami na Cremette Pure

Rodzaj: Deser
Porcje: 1 sernik o średnicy 18 cm

Składniki

CRUNCH Z PROSA
  • 13 g proso
  • 35 g prażynki
  • 70 g czekolada 55%
  • 54 g pasta migdałowa
SERNIK NA ZIMNO
  • 220 g śmietana ubita
  • 45 g cukier puder
  • 165 g Cremette Pure
  • 4 g żelatyna
  • 45 g śmietana
POWIDŁA
  • 1000 g śliwki
  • 100 g cukier
NAPPAGE NA CIEPŁO
  • 700 g woda
  • 400 g cukier
  • 300 g syrop glukozowy
  • 300 g dekstroza
  • 8 g pektyna NH
  • 2 g kwasek cytrynowy
  • 2 g woda

Instrukcje

CRUNCH Z PROSA

  • Czekoladę i pastę migdałową rozpuścić.
  • Dodać prażynki i proso. Wymieszać razem.
  • Rozłożyć do formy o średnicy 18cm po 170g.
  • Schłodzić.

SERNIK NA ZIMNO

  • Żelatynę namoczyć. Śmietanę i cukier puder zagotować.
  • Dodać żelatynę. Schłodzić.
  • Ubić śmietanę z Cremette Pure. Połączyć obie masy razem.
  • Wyszprycować do formy z crunchem 430g/szt.

POWIDŁA

  • Obrać i wypestkować śliwki, zasypać je cukrem.
  • Gotować na wolnym ogniu. około 1,5-2 godzin.
  • Schłodzić.

NAPPAGE NA CIEPŁO

  • Pektynę połączyć z dekstrozą 50g.
  • Wodę, syrop i cukier podgrzać do 40 ºC.
  • Dodać wymieszaną pektynę.
  • Gotować przez 1 – 2 minut.
  • Po zagotowaniu dodać kwasek wymieszany z wodą.
  • Odstawić do schłodzenia.

ZŁOŻENIE:

  • Crunch z proso rozłożyć do formy o średnicy 18cm po 170g. Schłodzić.
  • Masę serową przełożyć do formy 430g. Polać ją powidłami.
  • Wymieszać delikatnie powidła z masą serową zostawiając masy lekko „zakręcone”, a nie całkiem wymieszane.
  • Mrozić przez 2 godziny.
  • Podgrzać nappage i polać nim sernik.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów