Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Karmelizowane rainbow z mango i krewetką na słodko

Rodzaj: Sushi
Porcje: 8 kawałków

Składniki

  • 100 g ryż
  • 1 płat nori
  • 2 krewetki w tempurze
  • 0,5 mango
  • 80 g Hochland Cremette Pure
  • 30-80 g mango pulpa
  • 1 szt. chili
  • 2 łodygi mięta
  • 2 paski tykwa
  • 20 g tosago do dekoracji
  • 5 g cukier brązowy
  • 10 g masago arare

Instrukcje

  • Rozłożyć ryż na całym płatku nori, odwrócić jak przy uramaku, położyć krewetkę w tempurze wzdłuż, wydozować połowę sera, dodać tykwę i zawinąć.
  • Pokroić mango wzdłuż długiego boku na plasterki o grubości około 1 mm (całą połówkę).
  • Rozsunąć płatki mango i za pomocą noża nałożyć na górę rolki, formując matą do sushi.
  • Przygotować topping: zblendować drugą połowę sera z pulpą mango na gładką masę.
  • Pokroić rolkę na 8 kawałków, położyć na talerz, posypać brązowym cukrem.
  • Karmelizować powierzchnię przy pomocy palnika, następnie posypać perełkami dmuchanego ryżu Masago Arare.
  • Udekorować toppingiem, posypać posiekanym chili i wykończyć listkiem mięty na wierzchu.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów