Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Klasyczny burger wołowy w maślanej bułce z cheddarem, bekonem i piklami

Course: Burger

Ingredients

Główne
  • 1 bułka
  • 1 burger wołowy 180-200 g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30 g pikli
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 plastry sera Hochland Cheddar
  • 3 plastry bekonu
  • 1 liść sałaty
  • 1 plaster pomidora
Bułka (przepis na 7 sztuk)
  • 499 g mąki chlebowej
  • 230 ml wody
  • 51 g jajka
  • 40 g masła miękkiego
  • 31 g cukru
  • 26 g mleka w proszku
  • 11 g soli
  • 8 g drożdży instant
  • 1 żółtko do smarowania
  • szczypta sezamu do posypania

Instructions

  • Wszystkie składniki na bułki włóż do robota kuchennego.
  • Wyrób masę na pierwszej prędkości, aż wszystko się połączy, następnie włącz prędkość drugą i mieszaj jeszcze przez 5 minut.
  • Wyrobione ciasto nakryj ścierką i odstaw na 1 godzinę.
  • Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski na stolnicę i uformuj mini bułeczki o wadze 120 g, przełóż je na blaszkę wyłożoną pergaminem i posmaruj z wierzchu żółtkiem, oprósz sezamem.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 205°C przez 20 minut.
  • Na rozgrzanym grillu usmaż burgera (stopień wysmażenia dowolny pod warunkiem, że mięso było zmielone z wysokiej jakości wołowiny).
  • Na górę gorącego burgera połóż grillowane plastry bekonu oraz plastry sera Hochland Cheddar.
  • Połówki przekrojonej bułki posmaruj majonezem, na dolną część połóż sałatę, następnie gorącego burgera z bekonem i serem Hochland Cheddar, pikle i plaster pomidora.
  • Całość przykryj górną częścią bułki.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów