Odkryj przepis na:
Składniki
- 1 kalafior mały
- 750 ml bulionu warzywnego
- 250 ml mleka
- 250 g sera Hochland Cagliata
- 3 plastry sera Hochland Cheddar
- 1 cebula mała
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 pęczka koperku świeżego
Instrukcje
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kalafiora wcześniej podzielonego na drobne różyczki.
- Gdy kalafior lekko się zarumieni, dodaj resztę warzyw pokrojonych w kostkę i podsmaż je na wolnym ogniu przez następne 5-10 minut do zeszklenia.
- Po tym czasie zalej warzywa bulionem, dodaj listki tymianku, curry oraz musztardę, zmniejsz ogień do minimum i gotuj wszystko razem około 15 minut pod przykryciem.
- Bazę zupy przelej do naczynia miksującego i zblenduj na gładko, przelej z powrotem do garnka, dodaj ser Hochland Cagliata po rozdrobnieniu, następnie mleko.
- Podgrzej całość do rozpuszczenia się sera, dopraw solą i pieprzem.
- Zupę podawaj z pokrojonymi w cienkie paski plastrami sera Hochland Cheddar i listkami świeżego koperku.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów