Odkryj przepis na:
Porcje: 12
Składniki
- 500 g sera Hochland Cremette
- 1 opakowanie ciasteczek czekoladowych
- 20 g masła
- 200 ml mleka kokosowego
- 3 listki żelatyny
- 2 limonki
- 120 g cukru pudru
- karambola i pistacje do dekoracji
Instrukcje
- przygotuj spody - rozgnieć ciasteczka wałkiem w torebce foliowej
- przełóż pokruszone ciastka do miski, dodaj roztopione masło i wymieszaj na gładką masę
- spód formy wyłóż masą ciasteczkową, lekko ugniataj i wyrównaj, następnie odstaw w chłodne miejsce
- żelatynę rozpuść zgodnie z przepisem na opakowaniu
- ser Cremette zmiksuj z mlekiem kokosowym i cukrem pudrem
- dodaj roztwór żelatyny i dokładnie wymieszaj
- wyciśnij sok z jednej limonki i dodaj do masy sernikowej
- otrzyj cienko (tylko zewnętrzną zieloną warstwę) skórkę z drugiej limonki, uprzednio wyparzonej, następnie dodaj do pozostałych składników
- drobniutko pokrój miąższ jednej limonki, po usunięciu przegród nasiennych, błonek i pestek wmieszaj do sernika
- masę serową wlej do formy na spód z herbatników
- odstaw w chłodne miejsce do stężenia na kilka godzin
- sernik udekoruj plasterkami karamboli i orzechami pistacjowymi
- sernik możesz przygotować również w formie porcjowanej, w silikonowych foremkach, wykończony limonkowym żelem i udekorowany listkiem bazylii
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów