Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Monoporcja z musu a'la mascarpone na crunchu czekoladowym na bazie Cremette

Rodzaj: Deser
Porcje: 5 monoporcji

Składniki

CRUNCH Z PROSO
  • 9 g proso
  • 25 g prażynki
  • 50 g czekolada 55%
  • 38 g pasta migdałowa
MUS SEROWY
  • 25 g mleko
  • 105 g Cremette
  • 40 g biała czekolada
  • 2,5 g żelatyna
  • 80 g śmietana 32%
  • 20 g białko pasteryzowane
  • 30 g cukier inwertowany
COMPOTE JAGODOWE
  • 50 g jagoda cała
  • 30 g malina mrożona
  • 55 g jagoda pulpa
  • 0.2 g imbir mielony
  • 15 g cukier
  • 4 g pektyna NH
ZAMSZ
  • 500 g czekolada biała
  • 200 g masło kakaowe
  • qs barwnik biały

Instrukcje

CRUNCH Z PROSO

  • Czekoladę i pastę rozpuścić.
  • Dodać prażynki i proso.
  • Wymieszać razem.

MUS SEROWY

  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  • Cremette i mleko zagotować.
  • Dodać do czekolady i żelatyny, zblendować.
  • Śmietanę ubić na ¾.
  • Białko i cukier ubić.
  • Ganache (35-38ºC) połączyć z śmietaną.
  • Do śmietany dodać ubite białko.

COMPOTE JAGODOWE

  • Malinę, jagody i imbir podgrzać do 40ºC.
  • Cukier wymieszać z pektyną. Dodać do garnka.
  • Zagotować.

ZAMSZ

  • Do formy silikonowej wyłożyć na spód oraz boki po 120g/5szt, schłodzić.
  • Galaretkę jagodową wylać do foremek 150g/5szt. Zamrozić.
  • Szprycować mus serowy 250g/5szt. Zamrozić.
  • Monoporcje zamszować białą czekoladą.
  • Ułożyć na środku monoporcji galaretkę z jagody.
  • Udekorować schłodzonym i podbitym musem serowym.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów