Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Owocowa tarta z serniczkiem a'la mascarpone na bazie Creamland

Course: Deser
Servings: 3 tarty o średnicy 18 cm

Ingredients

SABLE MIGDAŁOWE 130G/SZT.
  • 180 g masło
  • 100 g cukier puder
  • 0,5 g szczypta soli
  • 45 g mąka migdałowa
  • 70 g jajka
  • 400 g mąka pszenna
CIASTO ORZECHOWE
  • 120 g mąka z orzecha laskowego
  • 130 g cukier puder
  • 130 g białko
  • 60 g mąka pszenna
SERNIK NA ZIMNO
  • 325 g śmietana ubita
  • 65 g cukier puder
  • 245 g Creamland
  • 6 g żelatyna
  • 70 g mleko
ŻEL EGZOTYCZNY
  • 100 g puree calamansi
  • 100 g puree mango
  • 30 g miód
  • 2,5 g agar
NAPPAGE NA CIEPŁO
  • 700 g woda
  • 400 g cukier
  • 300 g syrop glukozowy
  • 300 g dekstroza
  • 8 g pektyna NH
  • 2 g kwasek cytrynowy
  • 2 g woda

Instructions

SABLE MIGDAŁOWE 130G/SZT.

  • Wszystkie suche składniki oraz masło wymieszać razem tak aby nie było widoczne masło.
  • Następnie dodać jajka.
  • Rozwałkować, wykroić odpowiednie kształty. Zamrozić.
  • Wypiekać w 175ºC przez około 14 minut.

CIASTO ORZECHOWE

  • Białko ubić z cukrem. Mąki połączyć razem.
  • Suche składniki dodać porcjami do bezy, wymieszać.
  • Rozporcjować po 140g/szt. do foremek o średnicy 14cm.
  • Wypiekać w 170ºC przez 12-18 minut.

SERNIK NA ZIMNO

  • Żelatynę namoczyć. Mleko i cukier puder zagotować.
  • Dodać żelatynę. Schłodzić.
  • Ubić śmietanę z Creamlandem.
  • Połączyć obie masy.

ŻEL EGZOTYCZNY

  • Połączyć razem wszystkie składniki w garnku.
  • Zagotować. Później schłodzić w lodówce.
  • Zblendować masę blenderem.

NAPPAGE NA CIEPŁO

  • Pektynę połączyć z dekstrozą 50g.
  • Wodę, syrop i cukier podgrzać do 40ºC.
  • Dodać wymieszaną pektynę.
  • Gotować przez 1-2minuty.
  • Po zagotowaniu dodać kwasek wymieszany z wodą.
  • Odstawić do schłodzenia.

ZŁOŻENIE:

  • Do upieczonej tarty włożyć ciasto orzechowe.
  • Wyszprycować sernik na zimno w ilości 130g/szt.
  • Resztę masy 190g/szt. wymieszać z liofilizowana maliną 3g i żelem egzotycznym 60g/szt. w efekty marmurkowy.
  • Wyszprycować do formy o średnicy 14cm po 250g/szt.
  • Zamrozić.
  • Podgrzać nappage. Oblać mrożony sernik.
  • Ułożyć go na tarcie.
  • Udekorować malinami, borówkami, truskawkami
  • Opcjonalnie dekorować obręczą z czekolady białej.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów