Miejsce pełne inspiracji

Miejsce pełne inspiracji

Odkryj przepis na:

Panini ze stekiem, cheddarem, piklowaną cebulą, grzybami i sosem pieprzowym

Course: Kanapka

Ingredients

  • 1 bułka panini
  • 160 g steka wołowego minutowego
  • 1 cebula piklowana
  • 4 plastry sera Hochland Cheddar
  • Garść rukoli
  • 50 g boczniaków i pieczarek
  • 100 ml sosu pieprzowego
  • sól i pieprz do smaku
Sos pieprzowy
  • 1 łyżka= oliwy z oliwek
  • 1 szalotka mała
  • 3 łyżki pieprzu zielonego z zalewy
  • 1 łyżka zalewy z pieprzu
  • 30 g masła
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 120 ml bulionu wołowego
  • 120 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku

Instructions

  • W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę i zielony pieprz.
  • Podsmaż do momentu zeszklenia się cebuli. Dodaj brandy i zredukuj do całkowitego odparowania alkoholu.
  • Następnie wsyp łyżkę mąki i podsmaż całość przez kilkanaście sekund, dolej bulion i zalewę z pieprzu, zredukuj o połowę.
  • Na koniec dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Na mocno rozgrzanym grillu usmaż steka - po 2 minuty z każdej strony.
  • Ściągnij z ognia, dopraw solą, pieprzem i odstaw na pięć minut.
  • W międzyczasie podsmaż grzyby doprawiając je solą i pieprzem oraz podgrzej bułkę panini na grillu lub w piekarniku.
  • Na przekrojoną bułkę połóż liście rukoli, na to podsmażone grzyby, a następnie pokrojonego w plastry steka.
  • Całość polej ciepłym sosem pieprzowym.
  • Na wierzch ułóż plastry sera Hochland Cheddar, pokrojoną piklowaną cebulę i przykryj górną połową bułki.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!
Wróć do listy przepisów